Un conveni el converteix en campus de la Universitat Autònoma de Barcelona. S'hi faran pràctiques de camp, i també al Museu Arqueològic.
Banyoles serà la seu del primer campus d'arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i el primer de l'especialitat a Catalunya. L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, i el rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Ferran Sancho, han signat un conveni de col·laboració per crear aquest campus a la capital del Pla de l'Estany. Així, els estudiants de màsters i doctorats impartits per la UAB en l'àmbit de l'arqueologia, així com els estudiants del grau d'arqueologia d'aquesta universitat podran dur a terme les pràctiques de camp al parc neolític de la Draga i al Museu Arqueològic de Banyoles.
El campus facilitarà les activitats de recerca i el desenvolupament científic en l'àmbit de l'arqueologia i el patrimoni. Estarà també al servei de tota la comunitat científica nacional i estatal i obert a la col·laboració científica internacional. "La recerca no només és generar coneixement, sinó que és una manera de posar Catalunya, i en aquest cas Banyoles, en el mapa i explicar-ho a la societat", ha dit el rector de la UAB.
Per la seva banda, la professora del departament de prehistòria de la UAB i impulsora del nou campus, Raquel Piqué, ha dit que, per les extraordinàries condicions de preservació que hi ha al jaciment de la Draga, els estudiants podran desenvolupar tècniques capdavanteres d'anàlisi de restes arqueològiques.
L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha destacat la importància del jaciment de la Draga i ha explicat que el campus dóna continuïtat al projecte, i que hi acudeixen els estudiants de la UAB i també de molts llocs del món, cosa que és important per a Banyoles perquè així es dóna a conèixer la ciutat.
El parc neolític disposa d'instal·lacions específiques, com ara laboratoris, per facilitar el treball de camp i l'anàlisi dels materials, a més d'instal·lacions divulgatives, com ara rèpliques de cabanes del neolític, que mostren a l'estudiant aquest vessant de l'arqueologia. El campus disposarà també d'espais al Museu Arqueològic de Banyoles.
Un jaciment excepcional
El poblat neolític de la Draga de Banyoles és un jaciment arqueològic que correspon a un assentament d'una de les primeres comunitats camperoles del nord-est de la península Ibèrica. Es tracta d'un assentament localitzat a la vora oriental de l'estany datat entre el 5400 i el 5000 abans de Crist. Ocupa uns 8.000 metres quadrats, amb un front de 100 metres arran de l'estany. La platja neolítica està submergida. El jaciment de la Draga és excepcional per la seva antiguitat, pel fet de tractar-se d'un assentament a l'aire lliure amb una certa continuïtat de l'ocupació i per les seves excel·lents condicions de conservació.
Publicada al diari "El PuntAvui", 27 de novembre de 2014 -Jordi Casas - Banyoles
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)