Masos de Cervià de Ter

Masos de Cervià de Ter - Preàmbul

Portal Gironí

Cervià de Ter es troba situat a prop de la riba esquerra del Ter, igual que el seu agregat de Raset. El terme és ric en aigua comptant a més de les aiguües del Ter, les de la riera Farga, que fa de partió en una part amb el terme de Medinyà, la riera de Cinyana i el torrent Arner. Bona part del territori comprèn la plana al·luvial de vora del Ter i té un sector muntanyós accidentat pels contraforts de la serra que el separen del Fluvià i el Ter. Com a límits té Viladasens al nord, Sant Jordi Desvalls a l'est, Sant Joan de Mollet i Bordils al sud, i Sant Julià de Ramis i Vilademuls a l'oest1.

1 Girona pas a pas, de Dolors Grau i Lluís Planas

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)

Mas Borrell

Portal Gironí

Conegut també com Can Juanola, està situat al veïnat de Dalt.

En una finestra, segurament per alguna restauració, hi consta la data de l'any 16191.

Actualment està destinat al turisme rural (www.masborrell.com)

Llegeix més...

Can Roure de Raset

Portal Gironí

Es tracta d'una masia de grans dimensions, aproximadament 400m2 per planta, construïda amb l'estructura clàssica de tres cossos i sala central al pis. La planta baixa és coberta amb voltes de canó, alguna de les quals formada per encanyissat i la resta amb rajola ceràmica doblada. Originàriament devia tenir únicament dues plantes. Cap al segle XVII o XVIII possiblement es va ampliar una planta més. Es pot veure una diferència entre les obertures de pedra de Girona de les dues plantes originals i les obertures que es van fer a posteriori.

Llegeix més...
Can Santamaria de Cervià de Ter. Foto: Web Patrimoni de la Generalitat
Can Santamaria de Cervià de Ter. Foto: Web Patrimoni de la Generalitat

Can Santamaria

Portal Gironí

Can Santamaria és un magnífic casal de dues plantes pairal construït el segle XVI sobre una antiga fortalesa medieval que hostatjava el llinatge Raset, que eren els senyors feudals del lloc1. D'aquesta nissaga hi ha dues sepultures a la Seu gironina, la de Dalmau de Raset, que fou doctor en lleis i vicari general de la diòcesi, i la del seu germà, Bernat de Raset, cavaller que morí a Sardenya. Va pertànyer als Falgons i en una llinda de l’edifici actual hi ha inscrita la data de 1643.

Llegeix més...