Presentació del llibre-còmic "El tren d'Olot al Pas del Gegant"

El passat divendres 4 d’abril, a la Biblioteca Marià Vayreda d’Olot, es va presentar el sisè volum de la col·lecció El Gamarús, que porta per nom “El tren d’Olot al Pas del Gegant”. L’acte de presentació va comptar amb la participació del doctor en Història Contemporània per la UB, Albert Planas, Aniol Sucarrats, com assessor històric de la publicació i Pep Fargas, autor del text, així com Albert Carrillo, il·lustrador del còmic i Agustí Arbós, alcalde de la ciutat.

Llegeix més...

Fam de terra a Sant Dalmai en el segle XVIII

Segles XV i XVI, un llarg període de temps amb l’estancament de la població

La crisi del final de la baixa edat mitjana, derivada de l’epidèmia de la pesta negra i la guerra civil catalana, va causar la desaparició d’una bona part de la població d’arreu. A Sant Dalmai1, segons el fogatge de 1515, només queden 23 masos habitats dels 45 documentats que hi havia cap a la meitat del segle XIV. N’hi podem sumar 3 més que, en el moment del recompte, els fogatjadors els van passar per alt perquè podien estar deshabitats, les cases s’estaven reedificant o per un altre motiu que desconeixem; el cas és que en el mateix segle trobem documentació sobre la seva existència. Hi podem afegir algunes poques cases situades al que ara és el nucli urbà. Tretze masos sobrevivents van augmentar les explotacions agrícoles amb la agregació de terres i masos rònecs sencers. Però només van dedicar al cultiu les terrens més bones; les magres van tornar a ser boscos, especialment a la banda dreta de l’Onyar.

Llegeix més...
Puig de Castellar (El Punt Avui 2023)
Puig de Castellar (El Punt Avui 2023)

Cassà acorda la cessió de 50 anys del jaciment del Puig del Castellar

L’Ajuntament ha anunciat la pròxima signatura d’un acord de cessió amb la família propietària de la finca on es troba el jaciment del Puig del Castellar, per un període de cinquanta anys. Fins ara, aquest enclavament es coneixia com a Puig del Castell, però recentment s’ha trobat documentació que confirma el seu nom correcte.

Llegeix més...
Arqueòlegs l jaciment del mas Vilanera. Foto: El PuntAvui
Arqueòlegs l jaciment del mas Vilanera. Foto: El PuntAvui

Troben un assentament iber al jaciment arqueològic de Vilanera

El jaciment arqueològic de Vilanera, a l’Escala, no deixa de créixer amb restes que expliquen el seu passat i reforcen la seva importància. La darrera campanya arqueològica ha permès identificar i confirmar la presència d’un assentament habitat en temps dels ibers.

Llegeix més...
Canalització descoberta al Pla de l'Horta. Foto: El PuntAvui. Xavier Pi - ACN
Canalització descoberta al Pla de l'Horta. Foto: El PuntAvui. Xavier Pi - ACN

Apareix un aqüeducte romà de fa dos mil anys a Sarrià de Ter

Fa dos mil anys (la datació de la descoberta balla entre l’I aC i el I dC) un aqüeducte d’un metre de fondària abastia una vil·la romana del Pla de l’Horta a Sarrià de Ter (Gironès). Durant aquesta campanya han documentat 18 metres i mig de l’antiga canalització.

Llegeix més...

Topònims bascoides a les possessions del monestir de Sant Aniol d’Aguja

TOPÒNIMS BASCOIDES A LES POSSESSIONS DEL MONESTIR DE SANT ANIOL D’AGUJA

RAMON PRIOR I TIÓ

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Informàtic i aficionat a la geografia i la microhistòria

Descarregueu-lo aquí en format PDF

  Resum     Abstract
Aquest article analitza el primer document conegut sobre l’antic monestir de Sant Aniol d’Aguja, revisa els límits geogràfics del seu territori i proposa una etimologia bascoide1 per a la majoria dels topònims que s’hi esmenten.   This article analyses the earliest known document about the ancient monastery of Sant Aniol d’Aguja, reviews the geographical boundaries of its territory, and proposes a Basque etymology for most of the toponyms mentioned.
 Paraules clau     Keywords
Alta Garrotxa, Bassegoda, basc, bascoide, etimologia, llatí, toponímia, Pirineu Alta Garrotxa, Bassegoda, Basque, Basque-related, etymology, Latin, toponymy, Pyrenees
Llegeix més...
Les excavacions als Sants Metges de Sant Julià de Ramis. Foto: Diari de Girona, Xavier Pi (ACN)
Les excavacions als Sants Metges de Sant Julià de Ramis. Foto: Diari de Girona, Xavier Pi (ACN)

La UdG acaba l'excavació del cementiri dels Sants Metges de Sant Julià de Ramis, on han descobert un poblat visigot del segle V.

Els arqueòlegs de la UdG han descobert les restes d'un poblat visigot al jaciment dels Sants Metges de Sant Julià de Ramis (Gironès). Les estructures de les cases, d'una única habitació, es daten inicialment a partir del segle V dC. Entre les troballes singulars destaquen dos fragments de gerra amb un gravat que recorda un crismó (reflex que la comunitat ja era cristiana).

Llegeix més...
lluís Vila, director de l'excavació, a l'antiga vila de la Ciutadella de Roses. Foto: Quim Puig - El PuntAvui
lluís Vila, director de l'excavació, a l'antiga vila de la Ciutadella de Roses. Foto: Quim Puig - El PuntAvui

La Ciutadella de Roses amaga un cas excepcional, una vila que va quedar deserta al segle XVII i que ara ressorgeix amb força

La Ciutadella de Roses amaga una vila suspesa en el temps, un poble medieval abandonat durant el segle XVII, amb motiu de la guerra dels Segadors i l’explosió d’un polvorí, que no va tornar a ser repoblat. Les excavacions arqueològiques, iniciades el 2018, han posat al descobert la traça d’un dels principals carrers de la vila i la part de les illes de cases que el flanquejaven.

Llegeix més...
Restes de l'antic monestir al carrer de Sant Daniel. Foto: Xavier Bohigas
Restes de l'antic monestir al carrer de Sant Daniel. Foto: Xavier Bohigas

Localitzades restes de la Girona medieval a la Vall de Sant Daniel

La troballa s’ha realitzat en el marc d’unes obres d’Endesa per estendre una línia elèctrica subterrània. El jaciment arqueològic on s’han trobat les restes forma part del Monestir de Sant Daniel, de monges benedictines, catalogat com a BCIN. El Departament de Cultura ha supervisat la intervenció al jaciment.

Llegeix més...