El passat divendres 4 d’abril, a la Biblioteca Marià Vayreda d’Olot, es va presentar el sisè volum de la col·lecció El Gamarús, que porta per nom “El tren d’Olot al Pas del Gegant”. L’acte de presentació va comptar amb la participació del doctor en Història Contemporània per la UB, Albert Planas, Aniol Sucarrats, com assessor històric de la publicació i Pep Fargas, autor del text, així com Albert Carrillo, il·lustrador del còmic i Agustí Arbós, alcalde de la ciutat.
La col·lecció El Gamarús, que edita des de fa dinou any l’ajuntament d’Olot, consta de sis llibres-còmic que volen apropar als adolescents, i als lectors en general, a la història d’Olot i la comarca, a partir de trames fictícies ambientades en escenaris històrics reals. El relat es pot seguir indistintament per les vinyetes del còmic o llegint el text que aporta més detalls, una breu biografia dels personatges i un glossari de termes que contextualitzen i fan més entenedors alguns conceptes als joves lectors.
Aquesta col·lecció ha publicat, fins ara, els següents títols:
La cabana d’en Marunys (1427-1428), narra la reconstrucció de la vila d’Olot després dels terratrèmols.
El secret del bufador (1650), sobre l’epidèmia de pesta.
L’Orde de l’Escorpí (1808-1814), explica la resistència contra la Guerra del Francès.
Una bomba a la corbata (1893), a partir de l’obrerisme i l’agitació social a Olot.
El misteri de Sant Esteve (1936-1939), la Guerra Civil a Olot i el trasllat del fons patrimonial dels museus de Catalunya a Olot.
En aquest cas El tren d’Olot al Pas del Gegant (1946) vol explicar la importància que va tenir el ferrocarril Olot-Girona per la mobilitat de les persones i el desenvolupament industrial de les comarques del Gironès, la Selva i la Garrotxa, durant la primera meitat del segle XX. Per fer-ho s’inspira en el Treball de Recerca de Batxillerat de l’Aniol Sucarrats Costa “Accident o Sabotatge?. El descarrilament del tren d’Olot l’any 1946” que ha aplegat un seguit de testimonis orals i documentals per tal d’apropar-se als fets que, el 19 de maig de 1946, van propiciar que el tren especial que portava els socis del GEiEG acabés caient al Ter, al Pas del Gegant, prop de Bescanó.
Un llibre amè, amb una indiscutible voluntat divulgativa, que tal com van assegurar els seus autors: “en aquest cas tant l’escenari de la història com la trama són del tot reals i rigorosos, perquè un cop més, la realitat va superar la ficció”. Llegiu-lo i podreu descobrir per vosaltres mateixos si el descarrilament del tren d’Olot va ser un accident o un sabotatge.
Informació facilitada per Pep Fargas, autor del text.
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)