Les condicions per viure-hi que ofereixen els paratges naturals de la comarca de la Garrotxa, permeten aventurar que aquest espai ha estat habitat des de temps molt antics, com així ho demostren les evidències arqueològiques, sobretot les localitzades als cingles de Sant Roc, que es poden datar des del paleolític inferior final ( fa entre 300.000 i 100.000 anys aC).
Durant el plistocè (ara fa 2 milions d'anys), l'element més característic a la Garrotxa són les puntuals erupcions volcàniques que s'hi produeixen. Aquest vulcanisme és un poderòs agent modificador del relleu que ha condicionat la distribució dels assentaments humans en el territori. De moment però, no s'ha localitzat a la Garrotxa cap jaciment del paleolític inferior relacionat amb el vulcanisme.
La majoria dels jaciments més antics s'ha localitzat a les comarques dels voltants, al Pla de l'Estany o a a la colada basàltica de Domeny. Això ens fa pensar que la comarca de la Garrotxa no és diferent i potser molts jaciments resten encara per descobrir.
Informació extreta de:
"Història de la Garrotxa", de diversos autors.
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)