Masos del Port de la Selva

Sant Baldiri del Port de la SelvaLa parròquia de Santa Maria del Port de la Selva, fou segregada de la Selva de Mar el 1790-1820, si bé no arribà del tot a la parroquialitat fins a l'any 1928. El seu temple, la primera pedra del qual fou posada el 1727, ha estat ampliat el 1965 sota la direcció de César Martinell, fill. Té dins del seu terme l'església de Sant Baldiri de Tavellera, documentada el 949. (CatRom IX, 647-648).

Informació extreta del Repertori General de l'Arxiu Diocesà de Girona, de Josep M. Marquès.

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)

Mas Vell

El mas Vell, pertanyent a l'antic terme de Sant Baldiri, s'adscrigué l'any 1778 al  Port de la Selva, municipi recntment creat llavors. El mas es troba en un petit replà sobre el marge oriental de la riera de Taballera, en una situació equidistant entre els masos Paltré i Alfaras. El mas Vell disposava de més de 470 vessanes d'extensió, bona part de les quals afrontaven amb el mar.

Llegeix més...

Mas Rabassers de Dalt

El mas Rabassers de Dalt, esmentat també com a mas Verdaguer, està situat al bell mig del cap de Creus, a l'antic terme de Sant Baldiri, ocupa una minúscula planura a llevant del puig Alt.

Llegeix més...

Mas d'en Puignau

El mas d'en Puignau, esmentat també com a Casal de Pugemon, es troba situat dins l'antic terme de la muntanya de Sant Baldiri. Ocupa un altiplà dominant presidit pel puig de Llaures, considerat l'inici marítim del cap de Creus septentrional. A finals del segle XIX tenia una gleva de terra de 1.800 vessanes, esteses per tot el promontori de puig Gros i banyades per cinc quilòmetres de litoral.

Llegeix més...

Mas de la Pallera

Situat sobre l'altiplà de la serra de Verdera, forma part del conjunt de masos de la rodalia del monestir de Sant Pere de Rodes. Està orientat al vessant de tramuntana amb vistes panoràmiques al cap de Cervera i el golf de Lleó.

Llegeix més...

Mas Margall

El mas Margall, esmentat també com a mas Alzina, es troba a uns quatre cents metres d'alçada a l'eix axial de la Verdera, just a la capçalera del rec homònim que drena a la riera de Llançà.

Llegeix més...

Mas Magí

El mas Magí es troba situat al vessant meridional de la serra de Verdera, encarat a l'Empordà en l'antic terme de Santa Creu de Rodes, entre els masos Margall i la Mata.

Llegeix més...

Mas d'en Godo

El mas d'en Godo, també esmentat com a mas Mates, està situat al bell mig de l'antic terme de la muntanya de Sant Baldiri i es bastí gairebé sobre el mateix aiguavessant que desguassa a la riera de Talabre.

Llegeix més...

Mas dels Bufadors

El mas dels Bufadors, també esmentat com a mas Trullols, s'ubica sobreuna collada oberta a tots els vents, a més de tres-cents metres d'altura. Originàriament, la majoria de les seves terres s'estenien per l'antic territori de Sant Baldiri i part dels termes de Roses i Cadaqués, cosa que originà alguns conflictes termenals amb l'abat de Sant Pere de Rodes.

Llegeix més...

Mas de la Birba

El mas de la Birba, esmentat també com Cortal d'en Norfeu i mas d'en Marquès, es troba situat al vessant septentrional del cap de Creus, en un prat enlairat de la riera de Taballera, dins l'antic terme monàstic de Sant Baldiri. Aquest i els masos Fangol i Romagós, formen una sola gleva de 337 vessanes.

Llegeix més...