La comarca de la Selva presenta una de les concentracions de jaciments paleolítics més importants del nord-est de la península ibèrica. Ocupa l'extrem septentrional de la Depressió Prelitoral catalana i esdevé un corredor natural encaixat entre les serralades Litoral i Prelitoral. Es tracta d'una gran fossa tectònica delimitada per diferents falles amb una orientació NE-SO que la separen de les serres de les Gavarres al nord-est, de Cadiretes al sud-est, del Montseny al sud-oest i de les Guilleries a l'oest.
Les condicions fisiogràfiques de la depressió de la Selva, han fet d'aquest indret un espai òptim per l'ocupació humana. Des de principis dels anys 70 del segle passat, s'han descobert desenes d'ocupacions a l'aire lliure, atribuïdes al Plistocè. D'aquesta manera la comarca de la Selva, s'ha convertit en el lloc amb més acumulació de registre lític del Paleolític a l'aire lliure de Catalunya.
Les paleocupacions de la comarca de la Selva es realitzen totes en un ambient fluvio-lacustre i de peu de mont. El desmantellament per erosió que sofreixen els materials del quaternari fan aflorar aquest registre a la superfície,i és per això que poden ser localitzats, d'altra manera hauria estat impossible l'estudi d'aquests jaciments.
Les localitzacions de registres fetes en aquesta comarca són importants per la quantitat i la qualitat dels materials, així com per la seva diacronia. D'aquesta forma tenim ocupacions des del Plistocè inferior fins al final del Plistocè superior.
Informació extreta de:
"Història de la Selva - Prehistòria", de Josep Manuel Rueda i Torres
"Homínids a la Selva", de Joan Garcia i Kenneth Martínez
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)