El que avui coneixem com a Baix Empordà prové del disseny de la divisió comarcal de l’època de la Generalitat republicana de l’any 1936, un marc difícil d’encaixar amb les divisions eclesiàstiques i polítiques que s’han anat solapant al llarg de la història.
La comarca es caracteritza per una gran diversitat d'espais i paisatges: El massís del Montgrí, la plana del Baix Ter, la conca mitjana del Daró, el massís de Begur, la serra de les Gavarres, la vall d'Aubí, la vall de Calonge i la vall d'Aro.
A l’alta edat mitjana, el territori de l’Empordà estava repartit entre els comptats d’Empúries i de Girona, de manera que bona part de l’actual comarca del Baix Empordà constituïa la façana marítima del comtat de Girona, mentre que el comtat emporità, en l’espai d’aquesta comarca, només dominava les terres del nord del Daró i del Ter, amb l’enclavament d’Ullastret, Llaneres i Vulpellac. Podríem dir que el Baix Empordà és l’àrea de l’Empordà sotmesa a una influència més directa de la ciutat de Girona, especialment durant l’edat mitjana i també en els temps dels comtats.
Informació extreta de "Història del Baix Empordà". Elvis Mallorquí i Xavier Soldevila.
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)