La primera notícia que es té del municipi de Montagut data de finals del segle IX, quan es funda el monestir de Sant Aniol d’Aguja i apareix per primera vegada esmentat el nom de “Monteacuto”1. En aquell moment la parròquia de Montagut comprenia els actuals termes municipals de Montagut de Fluvià i de Sant Jaume de Llierca2.
La parròquia de Sant Pere de Montagut, és citada a l'any 916. El temple era originàriament romànic de tres naus, modificat el segle XVIII. Té dins del seu terme l'ermita de la Mare de Déu del Cos, que el 1105 era la capella d'un castell, la de la Mare de Déu de la Devesa, citada el 1261, i la de Sant Eudald (dit Tou) de Jou1.
L'any 936 un matrimoni ven a la comtessa Ava, per quatre sous, vuit camps a Morrenyà (Morrangano). L'any 940, la mateixa comtessa adquirí per cinc-cents sous, unes propietats dintre el terme de Montagut. Els venedors eren Segarius i els seus fills Adalbertus, Ratfredus i Teudebertus. Aquestes extenses terres eren a la vil·la de Palau (in villa que dicunt Palacio), al bosc de Poliger (in silva qui dicunt Poligario), a la vil·la de Morrenyà (villa Morraniano) i a la vil·la de Molivedre (villa Molino Vetere). L'any 957 el monestir de Sant Pere de Camprodon va rebre d'uns particulars, els esposos Witisundus i Preciose, uns alous situats dintre el terme de Montagut, als llocs de Sangles (Angulus) y de Carrera (Carraria), i l'any 965 el comte de Besalú Sunifred va donar al monestir de Camprodon vint-i-quatre masos i cinc bordes, situats dintre la parròquia de Montagut i en els llocs de Palau, de Molivedre, de Morrenyà, de Goloso, de Vallmajor, de Poliger i de la Ribera de Fluvià, segurament provinents de l'adquisició esmentada per part de la família comtal2.
També en aquesta època, al terme de Montagut, hi tenien propietats el monestir de Santa Maria de Ripoll i l'església de Sant Vicenç de Besalú, que depenia de la canònica de Sant Miquel de Besalú, després dita Santa Maria2.
1 Informació extreta del Repertori General de l'Arxiu Diocesà de Girona, de Josep M. Marquès
2 Els masos del terme de Montagut l'any 965, per Jordi de Bolàs i Masclans. Revista Catalana de Geografia, Any I, Vol I, Num.4 (1978)
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)