Patrimoni de Crespià

 

El terme municipal de Crespià es troba situat a l'extrem septentrional de la comarca del Pla de l'Estany limitant amb les comarques de la Garrotxa i l'Alt Empordà.

Tot i que s'hi han trobat restes fòssils de més de 700.000 anys BP, no hi ha vestigis de presència humana fins l'època romana en que consta que era travessat per dues vies de comunicació una que arribava a Crespià des de Figueres i l'altra que des d'Empúries passava per Crespià i Esponellà.

El terme el trobem esmentat documentalment per primera vegada en els segles IX i X, en les possessions de la Seu de Girona. El seu poblament és bàsicament rural i sembla que ja destacà en època medieval per la seva producció de mel1.

Altres continguts: Arqueologia a Crespià, Masos de Crespià

1 Girona pas a pas, de Dolors Grau i Lluís Planas

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)

Sant Miquel de Roca (Crespià)
Sant Miquel de Roca (Crespià)

Sant Miquel de Roca

El santuari de Sant Miquel de Roca és situat dins d'una balma o cova a la part alta del cingle de Roca de Castellar, a uns 170 m sobre el curs del riu Fluvià, que és als peus del rocam. La cavitat natural va ésser modificada i ampliada artificialment. Així, es tancà amb una edificació al seu davant, que incorpora la cova al seu interior, i amb el temps es convertí en un lloc de culte semirupestre. Els murs de la construcció que tanquen la cova es veuen sospesos vora el cim de la paret rocosa de l'espadat, gairebé vertical1.

Llegeix més...
Sant Bartomeu del Portell o de Basset
Sant Bartomeu del Portell o de Basset

Sant Bartomeu de Basset o del Portell

Les ruïnes de l'església de Sant Bartomeu es troben a l'antic veïnat de Portell, d'unes quantes masies escampades, al sud-est de la vila de Crespià, des de la qual hi ha poc més d'un quilòmetre. És en un extens planell, en bona part rocallòs, de 205 m. d'altitud màxima, vora la riba esquerra del riu Fluvià.

Llegeix més...
Sant Just i Pastor de Pedrinyà (Crespià). Foto: Josep Maria Viñolas Esteva
Sant Just i Pastor de Pedrinyà (Crespià). Foto: Josep Maria Viñolas Esteva

Sant Just i Sant Pastor de Pedrinyà

Pedrinyà és un veïnat de masies disperses a l'extrem nord del terme municipal de Crespià, entre els torrents de Malhivern i de Can Vellana que aflueixen a la riba esquerra del riu Fluvià. El terme és esmentat en el document de dotació del monestir de Sant Pere de Besalú pel comte bisbe Miró, l'any 9771.

Llegeix més...
Santa Eulàlia de Crespià
Santa Eulàlia de Crespià

Santa Eulàlia de Crespià

Possiblement el primer esment d'aquesta església el trobem en un document de l'any 1151 que esmenta el lloc de Santa Eulàlia, identificable molt probablement amb Crespià. Malgrat això, la seva església apareix sota l'advocació de sant Marc en els primers documents coneguts que s'hi refereixen en el segle XII (any 1131)1.

Llegeix més...