Patrimoni d'Albanyà

El municipi d'Albanyà està situat damunt de l'estreta vall de la Muga i actualment integra també els antics municipis de Bassegoda i Llorona. ot i que administrativament pertany a l'Alt Empordà, geogràficament seria una part de la Garrotxa i, per això, forma part del consorci Salines-Bassegoda i està inclòs al PEIN de l'Alta Garrotxa.

El poble d'Albanyà és petit i està situat al costat de la Muga i en els seus carrers encara es conserva l'antiga porta on començava l'antic camí carreter  que després de travessar set vegades la Muga arribava fins a Sant Llorenç de la Muga.

El topònim d'Albanyà el trobem documentat per primera vegada a l'any amb el nom d'Albanianum, a l'any 844 en un diploma del rei franc Carles el Calb a favor de l'abat Dòmnul, que hi va fundar el 820 un dels monestirs benedictins més antics de Catalunya: Sant Pere d'Albanyà, que, a partir del 869, es va convertir en una possessió de Santa Maria d'Arles (Vallespir) i en el segle XI de Sant Pere de Moissac1.

Altres continguts relacionats: Masos d'Albanyà

1 Informació extreta del llibre "Girona pas a pas"

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)

Sant Pere d'Albanyà

Sant Pere d’Albanyà és un dels primers monestirs documentats entre els que sorgiren al sud de la carena pirinenca com a fruit de la colonització monàstica, després de l’establiment del domini franc i de la conquesta de Barcelona de l’any 801. Fou sobretot a partir d’aquesta conquesta que, en els comtats de Besalú i d’Empúries, com que deixaren d’ésser territori de marca, l’establiment monàstic es realitzà sense que hi hagués cap por d’atacs sarraïns.

Llegeix més...
Sant Martí de Corsavell
Foto JBB: Església de Sant Martí de Corsavell

Sant Martí de Corsavell

Sant Martí de Corsavell és l'església del poble de Corsavell, actualment agregat al municipi d'Albanyà a l'Alt Empordà. Es troba en tre Bossols i Bassegoda, al vessant oriental del puig de Bassegoda, a la capçalera de la vall de Corsavell, afluent per la dreta de la Muga.

Llegeix més...
Mare de Déu del Mont
Foto: Romànic a l'Objectiu. Mare de Déu del Mont

Mare de Déu del Mont

El santuari de la Mare de Déu del Mont es troba situat a 1115m d'altitud, damunt d'un espadat d'una de les muntanyes que formen part de la divisòria entre les conques del Fluvià i la Muga. S'assoleix el cim pel coll de Joncanat, on neix un afluent de la riera de Massol i fa partió entre els municipis de Bassegoda (Actualment integrat a Albanyà) i el de Beuda1.

Llegeix més...
Claustre de Sant Llorenç del Mont
Foto: JBB - Claustre de Sant Llorenç de Sous

Monestir de Sant Llorenç del Mont o de Sous

L'antiga abadia de Sant Llorenç del Mont, actualment Sant Llorenç de Sous, es troba a l'extrem meridional de l'antic terme de Bassegoda, integrat el 1988 al municipi d'Albanyà, en un planell de la muntanya de la Mare de Déu del Mont i al peu del santuari, a 855 m sobre el nivell del mar. Aquest cenobi benedictí tingué un pes específic important a la història alt-medieval del comtat de Besalú.

Llegeix més...