L'Hospital de la Seu o dels Capellans, també anomenat Hospital Vell, està situat al barri de Sant Pere de Galligants, a tocar de l'església de Sant Nicolau, on encara avui es conserven restes de l'edifici, com l'arc de la portalada d'accés.
La primera referència documental que situa un hospital al burg de Sant Pere és de 1228. Les visites a l'edifici efectuades pels bisbes el 1404 i el 1502 ens informen de com era i funcionava el centre. Els rectors o administradors de l'hospital havien de rebre i admetre tots el pobres, especialment si eren capellans, llevat que fossin bojos o orats. Eren acollits durant tres dies, en els quals eren proveïts d'un llit decent, net i ben equipat, calefacció, aigua, taula i estris de cuina, atès que el menjar se l'havien de procurar ells mateixos captant de porta en porta.
El rector estava obligat a mantenir el centre en bones condicions i, com a obtentor del benefici de la rectoria, havia de celebrar misses a la capella de l'hospital i alguna a la catedral.
Les despeses de l'hospital es finançaven a través de les rendes del seu patrimoni que s'estenia bàsicament entre Domeny i Sarrià, a més s’ingressaven censos procedents de Girona i de masos de Sant Gregori, Llorà, Ginestar o Quart, i de l'arrendament del delme de les Olives, entre d'altres.
Un Inventari de béns de 1342 dóna una descripció aproximada de l'edifici: a l'entrada hi havia una capella dedicada a la Verge Maria que comunicava, mitjançant una reixa, amb la sala dels pobres, que consistia en una cambra única amb sostre de volta dotada amb 18 llots ben equipats disposats en dues fileres. A la sala de dones només hi havia quatre llits. Els espais del centre eren el menjador, la cuina dels pobres, el celler, el graner, el trull i diverses estances privades per al rector.
Va mantenir la seva funció fins a mitjans dels segle XVIII, després passà a mans dels militars i finalment va servir de magatzem per a el drapaire Escatllar.
Informació extreta del llibre "Girona Medieval. La clau del regne"
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)