Les obres d'un spa treuen a la llum paviments de la Girona del s. XIV

Vist: 5948

Girona- Excavacions a l'Hospital dels CapellansEls arqueòlegs celebren poder excavar "per primera vegada" l'edifici monumental de l'antic hospital dels capellans.

Les excavacions arqueològiques preventives que s'estan fent dins el local que l'any vinent acollirà un spa o servei de banys i hidromassatge a Girona han posat al descobert, de moment, restes de paviments dels segles XIV al XV i també la base del que sembla ser una premsa, entre altres estructures.

El local es troba situat al carrer Riu Galligants número 5, al barri de Sant Pere de Galligants, i forma part, juntament amb els dos locals annexos, d'un antic edifici monumental que va acollir el primer hospital de Girona, el conegut com a hospital dels clergues o dels capellans, que consta en la documentació escrita a partir del segle XII, i va mantenir la funció fins a mitjan segle XVIII, moment en què l'edifici va passar a mans dels militars i, posteriorment, va servir al drapaire Escatllar.

"És una enorme satisfacció poder excavar per primera vegada dins un edifici monumental del qual només teníem referències escrites", ha explicat l'arqueòloga directora dels treballs, Maribel Fuertes, segons la qual aquest va ser un edifici d'importància i riquesa patrimonial "comparable als mateixos Sant Nicolau o Sant Pere de Galligants", monuments que hi ha escassament a cent metres de l'excavació.

Gabriel Rebollo, l'emprenedor que té previst obrir aquí el juliol de 2016 un negoci de "banys vells" inexistent fins ara a Girona, es mostra entusiasmat amb les troballes arqueològiques perquè preveu "integrar les restes" als banys i fins i tot vol salvar el muntacàrregues de ferro i altres elements de la dècada de 1930 utilitzats pel drapaire Escatllar. L'arquitecta autora del projecte és Cristina Massot.

El servei de banys vells, una novetat a la ciutat de Girona, s'anomenarà Aqva Gerunda i s'adreçarà tant a gironins com a turistes, que podran gaudir del bany a tres piscines a diferents temperatures -el frigidarium, tepidarium i calidarium que ja usaven els romans-, i també oferirà quiromassatge i altres serveis com bany turc. El local té 127 m2 de superfície en planta i tindrà tres o quatre nivells.

Precisament, el fet que calgui construir piscines és idoni per als arqueòlegs, ja que l'obra obliga a aprofundir i així és com s'estan recuperant els antics nivells ocupacionals de l'edifici, en una zona inundable que va ser tota ella al llarg dels segles elevada per evitar els embats de les aigües del Galligants.

L'arqueòloga Fuertes ha explicat que per ara s'ha pogut rebaixar tota la planta del local 2,5 metres per sota del nivell de circulació actual. Aquest aprofundiment tan pronunciat ha permès "documentar molt bé fases del segle XVIII". Un cop documentades les restes, s'eliminen i es continua aprofundint, en un viatge des del present cap al passat que podria desembocar a l'època del segle XII i fins i tot anterior, i potser també a temps romans.

S'ha posat al descobert també una fase del segle XVI i les properes setmanes es podria baixar fins als nivells fundacionals de l'edifici i fins i tot localitzar per sota restes d'època romana, en el cas que aquestes existeixin.

L'hospital ocupava aquesta nau central i les dues dels costats, avui ocupades per l'estudi del fotògraf Josep M. Oliveras i per la galeria de Kim Riera, que exposa pintures de Joan Mateu.

Unes arcades impressonants es dibuixen a les parets entre aquests locals. "Hi ha pocs edificis d'aquest interès històric pendents d'intervenció i estudi", diu una il·lusionada Maribel Fuertes.

Publicada al diari "Diari de Girona ", 6 de desembre de 2015 - Daniel Bonaventura - Girona 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)