Troben al castell de Caldes les restes d'un edifici romà

Vist: 4559

Restes romanes al Castell de CaldesLa localització de les parets d'una casa del segle I dC a tocar de les termes fa ajornar dos mesos l'obertura del centre d'interpretació del Camp dels Ninots.

El centre d'interpretació del jaciment del Camp dels Ninots, situat a l'antic castell de Caldes, endarrerirà un parell de mesos l'obertura a causa d'una troballa: les parets d'un edifici romà d'entre els segles I i III dC, indica l'arqueòleg Joan Llinàs. Les obres haurien d'estar enllestides a final de mes.

Llinàs ha dirigit les excavacions, que van obligar a aturar part de les obres del centre. L'historiador revela que les restes de l'edifici tenen forma de T i corresponen a dues parets. “Són perpendiculars i pertanyen a tres habitacions”, indica el director de projectes d'Atri Cultura i Patrimoni. En una d'aquestes habitacions hi hauria hagut un morter hidràulic. Les restes són molt a prop de les termes romanes del poble, al puig de Sant Grau.

L'alcalde, Salvador Balliu (CDC), explica com es va trobar l'edifici. “Els sostres eren molt baixos, i el terra s'havia de rebaixar 15 o 20 centímetres depenent del lloc. Al principi, no sabíem si era unes termes o una muralla.”

Amb l'autorització del Departament de Cultura, l'Ajuntament i Atri van decidir que les parets de l'edifici romà fossin visibles en el futur “gràcies a un vidre transparent”, diu el batlle, que hi afegeix: “Forma part del passat.” Les regidores Gemma Alsina (entitats) i Àngela Frigolé (educació) van visitar ahir les obres.

L'Ajuntament va rebre una subvenció de la Generalitat de 260.150 euros per fer el centre d'interpretació al castell, antic dispensari. Balliu indica que hi haurà una sala audiovisual i una exposició del material del Camp dels Ninots, que investiguen els membres de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (Iphes), de la Universitat Rovira i Virgili (URV). També hi haurà estances per als recercadors. L'Iphes ha localitzat a Caldes el cinquè esquelet de tapir, de fa tres milions d'anys.

Publicada al diari "El PuntAvui", 1 de juny de 2016 - Jordi Ferrer - Caldes de Malavella 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)