Patrimoni de Palau-sator

Palau-satorEl municipi de Palau-sator, comprèn els petits pobles de Palau-sator, Fontclara, Sant Julià de Boada, Sant Feliu de Boada i el veïnat de Pantaleu, situats a la plana al·luvial a la dreta del riu Daró, propera als estanys de Pals. El topònim Palau, normalment referit a una vil·la romana, ens indica que l'indret era poblat ja en època romana, com queda palès en el jaciment d'època baix-republicana del camí de Torrentí i les descobertes als carrers del Portal, de la Mosca i a la plaça de la Casa del Comú, amb restes d'una necròpolis baix-republicana o alt-medieval. Els seus nuclis urbans conserven una gran riquesa històrica i patrimonial, ja que han mantingut les seves estructures de l'època medieval. 

Palau-sator manté l'antic aspecte feudal, ja que la torre del castell s'alça des de la part més cèntrica del recinte emmurallat presidint tot el poble, tot i que l'església parroquial s'edificà extramurs.

El petit poble de Fontclara està situat a un quilòmetre del nord-est del cap de municipi, vora d'una petita serra formada per monticles molt poc enlairats sobre la plana al·luvial. El seu nom segurament prové de la font, que avui constitueix un pou artesià, situat entre l'església i la casa del Prior. A l'any 889 ja es té constància de l'existència del monestir de Sant Pau de Fontclara.

De Sant Feliu de Boada ja es té constància que era parròquia a l'any 1017, tot i que l'església és del segle XVI i han desaparegut les restes del primer temple romànic, segurament del segle XI.

El nucli de Sant Julià de Boada, s'anomena també Boadella i es troba uns 2 quilòmetres a tramuntana de Sant Feliu de Boada, amb una església pre-romànica molt ben conservada.

Informació extreta de:
Girona pas a pas, Vol.II
Catalunya romànica, Vol.VIII

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat )