El jaciment inesgotable

Vist: 4487

Es reprenen les excavacions a l'assentament neolític de la Draga de Banyoles després de cinc anys.

Des que el van descobrir trenta anys enrere, l'assentament de la Draga de Banyoles –ocupat fa entre 7.300 i 7.000 anys– s'ha anat convertint en un jaciment estratègic per comprendre la vida del neolític a l'Europa occidental i un referent de primer ordre per als científics.

I és que les troballes en aquesta àrea a tocar de l'estany superen en quantitat i qualitat les de la majoria de jaciments coetanis. Des del mes passat s'hi torna a excavar, després d'un parèntesi de cinc anys, i els resultats ja són formidables. En una trinxera de 12 x 4 metres de superfície i una fondària arqueològica de cinc metres hi han descobert una plataforma empedrada sobre la qual hi van aixecar cabanes petites i graners, un foc, innumerables fragments d'indústria lítica i de fusta (d'eines de cuina i mànecs d'estris per conrear la terra, tallar els arbres, etc.), fragments de ceràmica, restes de fauna domèstica (porcs, cabres, bous) i moltes llavors. Entre aquestes hi figuren el blat dur, l'ordi vestit, el pèsol i la fava, unes espècies d'origen oriental desconegudes en aquesta banda del continent en aquella època, cosa que fa pensar que la Draga n'era la porta d'entrada a l'Europa occidental.

Hi estan treballant una vintena de professionals i estudiants catalans, madrilenys i cantàbrics, així com del Brasil, Letònia, Itàlia i el Regne Unit, dirigits per un equip de científics del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC), el Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Centre d'Arqueologia Subaquàtica (CASC), el Museu d'Arqueologia de Banyoles (MACB) i l'empresa Arqueolític. "Des dels anys 90 només hem excavat uns centenars de metres d'una finca d'uns 8.000 m²; tenim feina per molts anys", va dir ahir un dels directors, Antoni Palomo. La campanya actual forma part d'un programa de tres anys que inclou la recerca de més restes del neolític a l'entorn de l'Estany. Els primers sondejos han estat positius.

Publicada a "El Punt" el dia 19 d'octubre de 2010, Ramon Estéban, Banyoles

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)