Aquest any es treballa de nou tant en el sector terrestre com en el subaquàtic.
SÒNIA TUBERT / Banyoles -
L'equip d'arqueòlegs que treballa al poblat neolític de La Draga de Banyoles ha iniciat una nova campanya d'excavacions amb vista a acabar de recopilar la informació necessària per editar una nova publicació sobre el jaciment a final del 2005.
Aquest any es treballa de nou tant en el sector terrestre com en el subaquàtic, però, en lloc d'ampliar les franges d'excavació es repassaran les zones on s'ha treballat en les quatre darreres campanyes.
Els treballs a la part terrestre els duen a terme una desena d'arqueòlegs i estudiants des d'ahir fins al dia 15 d'agost. El responsable d'aquest àmbit i conservador del Museu Arqueològic Comarcal, Josep Tarrús, va dir que excavaran en una desena de quadres de la zona baixa del jaciment, la més propera al carril bici. És una feina de repàs, per completar els apunts i acabar de perfilar el que els experts volen saber d'aquesta àrea.
Pel que fa a la part submergida, l'any passat es va iniciar una nova franja d'excavació al sud de la pesquera 15 i es va arribar al nivell arqueològic, amb un gruix d'uns 25 centímetres. Alguns dels objectes localitzats, però, no es van poder treure, i aquest serà l'objectiu dels vuit membres del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya.
Tota la informació recollida fins ara
L'equip responsable de les excavacions ja té editada una publicació amb el resultat de les campanyes fetes des del 1990 fins al 1999. La que estan preparant ara recollirà tota la informació sobre el poblat que s'ha pogut extreure de les darreres campanyes, sobretot de la zona baixa del jaciment.
«Convé publicar resultats cada tres o quatre anys, perquè després les coses s'eternitzen», assegurà Tarrús. A més, afegí que «els últims quatre anys han estat molt rics en objectes de fusta». «Quan vam fer la primera publicació en teníem una quinzena de molt bons, i ara ja n'hi ha gairebé 50, a més de troballes importants de ceràmica i eines fetes amb ós», va dir.
El llibre també estarà centrat a explicar l'urbanisme del poblat i la forma de les cabanes, aprofitant darreres hipòtesis que s'han pogut deduir dels pals de roure que formaven part d'aquestes construccions, localitzats a la part subaquàtica. Finalment, es pretén abordar temes que en el primer llibre s'havien deixat de banda, com la fauna.
Publicada al "Diari de Girona" el dia 1 d'abril de 2002
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)