Per primer cop des que el 1991 hi van començar les excavacions regulars, en la campanya d'aquest any al jaciment neolític de la Draga, a Banyoles, han localitzat un conjunt de fragments de crani amb banyes en un mateix fossat.
Les han datat de fa uns 7.300 anys. En espera d'estudis posteriors, aquestes restes i, sobretot, el fet que estiguin juntes, s'han interpretat com una ofrena d'un ritual indeterminat. Es tracta de les banyes de dos bous, tres cabres i un cabirol. Els arqueòlegs ho associen a un ritual i no pas a un abocador, entre altres raons, perquè es té constància de l'ús de les banyes de bou com a ofrena durant la prehistòria en força llocs de la Mediterrània. “La troballa pot tenir força interpretacions i obre la porta a fer-ne estudis”, van assenyalar ahir Antoni Palomo i Xavier Terradas, que junt amb Raquel Piqué dirigeixen la recerca.
El contingut del fossat és el més destacat dels materials desenterrats aquest any. Tot i ser també de gran transcendència, ha quedat en un segon pla un doble anell fet d'os, un tipus de peça ornamental que no s'ha trobat mai en altres jaciments neolítics de l'Europa occidental.
La campanya es va acabar ahir, després d'un mes de feina. Hi han participat una cinquantena d'estudiants de diverses universitats, entre els quals, una vintena del grau d'arqueologia de la UAB.
Una exposició “antològica” a Barcelona.
El Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC), que junt amb el Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (MACB), la UAB i el CSIC està fent la recerca a la Draga, té previst organitzar una exposició sobre el jaciment banyolí, que s'inauguraria el setembre de l'any que ve a la seu del MAC a Barcelona. El muntatge servirà per resumir la recerca que s'hi ha fet, així com els materials que s'han descobert en aquest jaciment, considerat el més important del neolític a la Mediterrània occidental. És probable que, un cop exposat a Barcelona, el muntatge es pugui veure a altres llocs del país, entre els quals, Banyoles.
Es dóna la circumstància que l'any vinent expira el conveni de quatre anys amb la Generalitat que regeix el finançament de la recerca a la Draga. L'exposició coincidirà –apunten els directors dels treballs– amb el moment en què caldrà plantejar-se el futur dels treballs al jaciment de la vora de l'estany.
Publicada al diari "El PuntAvui", 7 de juliol de 2016 - Ramon Estéban - Banyoles
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)