L'Ajuntament de Banyoles i la Diputació finançaran la Draga amb 66.000 euros
Amb aquest conveni, es garanteix la continuïtat dels treballs en aquest jaciment.
EV / Banyoles - El diputat de Cultura, Enric Vilert, i l'alcalde de Banyoles, Pere Bosch, van signar ahir un conveni de col·laboració pel qual la Diputació es compromet a finançar amb 42.000 euros les actuacions científiques i museístiques que es desenvolupin aquest any i el vinent al parc neolític de la Draga. L'Ajuntament, per la seva banda, continuarà aportant a les mateixes tasques d'excavació, manteniment i difusió un total de 24.040 euros en el mateix període bianual.
Amb aquest conveni, es garanteix la continuïtat dels treballs en aquest jaciment, un dels més importants del neolític dins l'Europa occidental i l'únic de la península que s'ha localitzat en un entorn lacustre. Aquesta circumstància el fa excepcional, sobretot pel que fa a la qualitat de la conservació de les matèries orgàniques, com ara eines de fusta, restes vegetals o fòssils d'animals.
Notícia al Diari de Girona:
Construiran una nova cabana elevada i una àrea de recepció al Parc Neolític de la Draga
SONIA TUBERT - BANYOLES - Un conveni entre l´Ajuntament de Banyoles i la Diputació de Girona permetrà completar el projecte de musealització del Parc Neolític de la Draga amb la construcció d´una nova cabana, en aquest cas elevada, i d´una àrea de recepció. Està previst que les obres comencin abans de l´estiu. L´acord, que es va signar ahir, preveu que la Diputació aportarà una quantitat de 42.000 euros entre els anys 2006 i 2007, mentre que el consistori banyolí hi posarà 24.040 euros en el mateix període. D´aquesta manera, a la reproducció de les dues cabanes que ja es van inaugurar l´abril del 2004 se n´hi afegirà una tercera d´elevada sobre una plataforma i una caseta que farà les funcions d´àrea de recepció dels visitants, tal com es preveia en el projecte inicial del parc. El regidor de Patrimoni Cultural de l´Ajuntament de Banyoles, Joan Julià, va explicar durant la signatura del conveni que «de les restes trobades al jaciment i de la seva proximitat a l´aigua de l´estany, els arqueòlegs han deduït que algunes de les cabanes del poblat estaven construïdes sobre una plataforma de fusta». Per això, ara se´n farà una reproducció. L´altra instal·lació serà una caseta de fusta on es podrà atendre als grups, projectar àudiovisuals i dur-hi a terme tallers didàctics, activitats que ara es fan dins una de les cabanes.
La intenció de l´ajuntament és que les obres comencin abans de l´estiu, però encara no s´ha determinat si primer es construirà la cabana elevada o la caseta de recepció. De moment el consistori es planteja continuar amb el mateix horari d´obertura del jaciment, que es pot visitar lliurement tots els caps de setmana des de Setmana Santa fins al setembre, a més de poder concertar visites per grups durant tot l´any. Amb tot, si el nombre de visitants augmenta, no es descarta obrir més dies. Durant el 2004, primer any d´obertura del parc, hi van passar unes 4.000 persones.
Les primeres restes del poblat neolític de la Draga, un dels jaciments d´aquesta època més importants de la conca mediterrània i l´únic d´ambient lacustre de la península Ibèrica, es van localitzar el 1990, durant les obres de construcció de la Vila Olímpica de Banyoles. Des de llavors, equips d´arqueòlegs i estudiants hi han treballat cada estiu, amb campanyes d´excavacions que han inclòs tant la part terrestre del jaciment com la que es troba submergida sota l´aigua de l´estany. La bona conservació de les matèries orgàniques que s´hi han localitzat, destacant sobretot les eines de fusta, contribueix a l´excepcionalitat del jaciment.
L´Ajuntament i la Diputació ja havien signat un primer conveni pels anys 2002 i 2003, que ahir es va renovar per dos anys més. A més de la musealització, l´acord també preveu que es continuaran fent tasques d´excavació, manteniment i difusió al parc. El vicepresident de la Diputació de Girona i president de la Comissió de Cultura, Enric Vilert, va destacar sobretot la feina de «posar a l´abast del públic en general aquest patrimoni». L´alcalde de Banyoles, Pere Bosch, per la seva part, va expressar la intenció de convertir el jaciment en un «punt d´atracció de primer ordre».
Publicada a "El Punt" i al "Diari de Girona" el dia 24 de febrer del 2006
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)