Tronc, estaca i pala neolítics

Vist: 4595

La Draga 2011S'han trobat entre dos nivells de torba negra, durant les excavacions al poblat de la Draga de Banyoles.

Un tronc, una gran estaca de fusta amb la punta treballada en bisell i una pala de fusta de 90 centímetres i treballada de manera minuciosa són les principals troballes de la campanya d'excavacions al parc neolític de la Draga de Banyoles iniciada el maig passat i que s'acaba aquest divendres. Aquestes troballes s'han fet dins de les dues noves capes de torba negra que s'han trobat amb les prospeccions subaquàtiques que s'han realitzat a la Punta Freixenet i la Cuaranya, a la banda oest de l'estany, i també prop de la pesquera número 11, a la vora oriental. Aquests sondeigs, que s'han fet amb l'ajuda de submarinistes professionals, han servit per identificar dos nivells de torba negrosa sota l'antiga vora neolítica de l'estany, un a 2,5 metres i l'altre a uns 10 metres de fondària. Ara, però, cal confirmar la cronologia d'aquests nous nivells amb pals de cabanes i eines de fusta de la vora de l'estany, però no sembla que pertanyin, de moment, al mateix moment prehistòric que la Draga.

Les excavacions estan coordinades pel Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona, el Consell Superior d'Investigacions Científiques, el Museu d'Arqueologia de Catalunya i el Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya. Durant la campanya, hi han treballat arqueòlegs professionals i estudiants d'arqueologia de diversos països.

Les excavacions s'han dividit entre les subaquàtiques i un nou espai de 50 metres quadrats al mateix poblat. També s'han trobat puntes de fletxa, eines de pedra polida i restes de ceràmica de recipients.

En el marc del nou projecte d'excavacions a la Draga, que s'allargarà fins al 2013, aquest any 2011 els treballs s'han centrat a la nova zona D, dins la part emergida, que ja es va començar l'any passat. La Draga és un poblat neolític, situat al centre de la vora oriental de l'estany datat entre l'any 5300 aC i el 5000 aC. Pertany a la cultura cardial del Mediterrani occidental, un grup del neolític antic que s'estén des de la Provença fins a Andalusia. Ahir, van fer balanç de la campanya 2011, l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, el regidor de Cultura, Jordi Bosch Batlle, la professora de la Universitat Autònoma de Barcelona i codirectora de l'excavació, Raquel Piqué, i l'investigador de la UAB i codirector de l'excavació, Toni Palomo.

Publicada a "El Punt" el dia 30 de juny de 2011, Jordi Casas, Banyoles

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)