Les excavacions d’aquest any al jaciment de la Draga de Banyoles han permès la descoberta de ceràmica de l’edat del bronze o del ferro en la part submergida de l’antic poblat.
No és el primer cop que s’hi desenterren materials que no són del neolític (l’època, de fa 7.000 anys, per la qual aquest recinte és famós internacionalment), però les ocupacions d’aquells períodes hi estan poc documentades.
La recerca, en la qual han treballat estudiants del grau d’arqueologia de la UAB i voluntaris de diverses universitats estatals i de la resta d’Europa, s’ha fet tant en el sector terrestre com en el subaquàtic (a càrrec del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, CASC) i ha permès d’esbrinar més informació sobre l’organització del sector sud –del neolític inicial–, de la qual destaca el fet que en les construccions es feia servir la pedra de travertí per a la base de les cabanes
Aquesta campanya ha durat dues setmanes. S’ha treballat en la línia encetada ara fa un any, quan es van descobrir un gran nombre de fogars, sòls de cabanes realitzades amb pedres i grans fosses utilitzades com a abocadors d’escombraries. En aquests espais hi han trobat, entre altres materials, eines fetes amb ossos d’animals, pedra o mol·luscs i també moltes restes de diferents cereals.
Publicada al diari "El PuntAvui", 27 de juny de 2019 - Ramon Estéban - Banyoles
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)