Els diumenges es faran visites guiades i demostracions d'activitats quotidianes pròpies de l'època
DANI CHICANO / Banyoles · El poblat neolític de la Draga està pensat com una eina de pedagogia i vehiculació dels descobriments fets al jaciment de Banyoles vers la societat. El poblat i les activitats que s'hi faran és el reflex de les conclusions científiques extretes de l'estudi fet dels objectes que s'hi han trobat, elaborat per a una millor comprensió dels visitants. Així ho van assenyalar ahir els responsables de les excavacions i l'alcalde de Banyoles, Pere Bosch, en la inauguració del que es podria considerar un minúscul parc temàtic. El poblat es podrà visitar cada diumenge fins al setembre i alguns dies s'hi podran veure demostracions.
El poblat de la Draga és l'únic jaciment neolític d'ambient lacustre de la Península Ibèrica, equiparable als poblats de la zona alpina europea però amb una cronologia més antiga. L'excepcionalitat del jaciment banyolí rau en la riquesa i l'estat de conservació de les restes que s'hi han trobat des del seu descobriment, el 1990. El fet que les troballes siguin d'eines i atuells sencers i no fragmentats, com en la majoria de jaciments, fan que el de la Draga sigui una referència en l'àmbit europeu. El jaciment banyolí permet que la visió del neolític sigui més global ja que, per exemple, no només hi ha les puntes de sílex d'una fletxa, sinó que s'ha trobat la fletxa sencera i això ha permès una evolució, conceptualment parlant, de les investigacions, com va assenyalar ahir el director de les excavacions, Josep Tarrús, que a més és el conservador del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles.
Per la seva banda, Xavier Nieto, director del Centre d'Arqueologia Subaquàtica, del Museu d'Arqueologia de Catalunya, va destacar el caràcter unitari de les excavacions tot i que es desenvolupen en dos mitjans diferents, a la terra i dins l'aigua. Nieto va destacar que abans, quan a l'estiu els voluntaris acabaven les excavacions, les troballes s'havien de traslladar a Suïssa per fer-ne la conservació correcta, però que des de feia 7 anys i gràcies a la implicació de les institucions, les troballes es podien conservar a Banyoles. Nieto va assenyalar que l'omplia de satisfacció «tancar un cercle» com és poder publicar el resultat de les excavacions en l'àmbit científic, però també poder extreure la informació i elaborar-la per fer-la arribar a la societat, «que n'és l'hereva». Els agraïments a institucions i persones van anar a càrrec de l'alcalde de Banyoles, Pere Bosch.
Montse Buch, responsable de l'empresa Arqueolític, va explicar la distribució del parc i les activitats que s'hi faran. El poblat s'obrirà tots els diumenges fins al setembre, a més del 9 i el 10 d'abril, l'1 de maig, el 24 de juny, del 27 al 31 de juliol, el 15 i el 16 d'agost i l'11 de setembre. L'horari de visites guiades serà a les 11, 12 i la 1 de la tarda. A més, en determinats dies es faran demostracions, com ahir, de talla de sílex, encesa de foc o cistelleria.
Publicada al "El Punt Diari" el dia 4 d'abril de 2004
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)