Troben al jaciment iber d'Ullastret milers de llavors d'ordi del segle V aC.

Vist: 4744

També hi han localitzat dos carreus de gres ornamentats de finals del segle V aC i principis del IV aC.

LAURA PORTAL / Ullastret - Els treballs arqueològics al poblat iber d'Ullastret han tornat a donar resultats molt fructífers. La campanya d'aquest any ha permès localitzar milers de llavors d'ordi carbonitzat del segle IV aC. A més, també s'han trobat dos carreus de gres ornamentats de finals del segle V aC i principis del IV aC, que confirmarien la monumentalitat d'Ullastret.

La directora del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) d'Ullastret, Aurora Martín, mostrava ahir satisfeta les troballes d'aquest any. Martín va estar acompanyada del director general del MAC, Pere Izquierdo, del delegat territorial de Cultura, Miquel Sitjar, i de l'alcalde d'Ullastret, Josep Miquel Gatius.

La campanya ha donat, doncs, dues troballes molt significatives però n'hi ha hagut d'altres. El codirector de les excavacions Gabriel de Prado va explicar que s'havia excavat fins a trobar els nivells fundacionals de l'anomenada zona 14 del puig de Sant Andreu i va ser aquí on van trobar fins a 65 ofrenes fundacionals. En aquests rituals se sacrificaven animals i els arqueòlegs han localitzat uns 80 individus, la majoria xais, però també una ofrena de malacologia. A més, en aquesta àrea també es va trobar una petita llàntia de ceràmica àtica.

En un altre sector, el 28, s'ha pogut aconseguir una seqüència continuada de l'ocupació d'un edifici des de la segona meitat del segle VI aC fins a l'abandonament del poblat, al segle II aC. Al sector 28 es van trobar les restes d'ordi carbonitzat. Però l'altra troballa estel·lar, la dels carreus de gres, és la que dóna més indicis de com hauria estat el poblat. Els blocs, trobats en un edifici de la zona 25, tenen unes sanefes en relleu. La seva posició fa pensar que s'haurien reaprofitat com a materials constructius, però que provenien d'una construcció anterior. Això fa confirmar que a Ullastret a finals del segle V aC o a principis del segle IV aC ja hi havia un edifici monumental decorat amb relleus escultòrics d'influència grega.

La campanya d'aquest any ha tornat a tenir la col·laboració de dues institucions occitanes, la Universitat de Pau i el Centre Ausonius de la Universitat de Bordeus. A més, l'Institut Arqueològic Alemany de Madrid va fer a Ullastret, el novembre i desembre passats, una campanya d'exploracions geofísiques que han permès delimitar la planta del poblat.

D'altra banda, aquest diumenge es farà una jornada de portes obertes, d'onze a dues del matí, amb visites comentades amb els directors de les excavacions.

Publicada a "El Punt" el dia 13 de setembre de 2007

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)