Poblat Ibèric del Puig de Sant Andreu
Forma part del conjunt arqueològic d'Ullastret juntament amb el poblat ibèric de l'Illa d'en Reixac i la necròpolis del Puig d'en Serra. És l'únic que es pot visitar habitualment. S'hi accedeix des de la carretera local a Ullastret.
La primera notícia la va donar Lluís Pujol i Messeguer a l'any 1931. Però no va ser fins a l'any 1947 que es varen començar a realitzar les excavacions, promogudes pel professor Pericot i dirigides pel seu alumne M. Oliva.
Es tracta d'un poblat tipus oppidium situat damunt uns pujols que s'alcen damunt la planura al·luvial baix empordanesa. El punt més alt de l'acròpolis està situat a 53 metres sobre el nivell del mar.
Es de la 1ª edat del ferro i ibèrica, entre els segles VI a II aC.
Es tracta d'una de les fortificacions indígenes més grans de Catalunya. La muralla te set torres i vuit portes. A l'interior hi han cases ordenades, l'àgora, l'acròpolis, tres cisternes, gran quantitat de sitges, paviments opus signium i opus tesselatum, restes de parets revestides de morter i pintades i elements esculpits.
S'hi ha trobat ceràmica feta a mà, terrisses d'importació, àmfores ibèriques i altres materials. També abundants objectes metàl·lics de bronze i de ferro, indústria lítica, molins, motlles, gresols i morters.
S'hi ha trobat una gran col·lecció de monedes de diversos llocs, massaliotes, ibèriques, cartagineses, eivissenques i romanes.
Son també significatives les inscripcions i grafits realitzats en diferents materials com ceràmica, pedra i plom, utilitzant els alfabets ibèric, grec i púnic.
Illa d'en Reixach
Forma part del conjunt arqueològic d'Ullastret juntament amb el poblat ibèric del Puig de Sant Andreu i la necròpolis del Puig d'en Serra.
El seu nom es deu a que havia estat una illa al mig d'un llac, es troba situada a 400 metres al nord-est del Puig de Sant Andreu i a 13 metres sobre el nivell del mar.
Correspon a la primera edat del Ferro i l'època ibèrica (Segles VII a II aC).
Va ser descobert per M. Oliva i s'hi han realitzat excavacions arqueològiques des dl 1965 fins ara.
S'hi ha trobat ceràmica feta a mà del Bronze-Ferro, urnes amb coll alt, urnes de perfil en "S" i base plana, plats tapadora de vora bisellada, amb acabats brunyits, espatulats i raspallats. En el segle VI es detecten les primeres importacions a torn, d'origen púnic. També hi ha material ceràmic etrusc, així com produccions locals a torn. S'hi troben àmfores ibèriques dites de boca plana, púniques, massaliotes, greco-itàliques i etrusques, així com instruments de ferro, i un motlle de pedra per fabricar fíbules del tipus anomenat de tambor.
Bibliografia:
Les Excavacions arqueològiques a l'Illa d'en Reixac (1987-1992)
Coordinat per Aurora Martín (directora del complex d'Ullastret), Ramon Buxó, Joan B. López i Montserrat Mataró
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)