Troben un altre esquelet de tapir al Camp dels Ninots

Vist: 3691

Camp dels NinotsÉs el cinquè tapir descobert en aquest jaciment i ja es disposa del 80 % de les restes fòssils de l'espècie.

La “Pompeia del pliocè”, tal com anomenen els arqueòlegs el jaciment del Camp dels Ninots, continua oferint troballes excepcionals a cada excavació que s'hi fa. La darrera campanya, d'un mes de durada, és a punt de finalitzar, i s'ha descobert un nou esquelet sencer de tapir, el cinquè d'aquesta espècie que es troba a la zona, i, més concretament, en l'estrat geològic que ens trasllada a 3,1 milions d'anys enrere. Una troballa extraordinària que, afegida a la resta, situen entre el 70% i el 80% les restes fòssils d'aquesta espècie registrades al món.

El tapir, que feia 1,8 metres de llargada i 1,3 d'alçada i pesava vora 250 quilos, pertany a l'espècie Tapirus arvenensis, de la qual n'és descendent l'actual tapir de Malàisia (Tapirus indicus). “Són animals molt marcadors del tipus d'ambient i de l'ecosistema que hi havia; el tapir s'associa a clima subtropical, a boscos densos, i ens ajuda a saber que, fa tres milions d'anys, climàticament no hi havia estacions, sinó que tot l'any feia la mateixa temperatura”, explica un dels codirectors del jaciment, Bruno Gómez.

Aquest cinquè tapir s'afegeix doncs a la llista de grans descobertes d'aquesta autèntica mina per als investigadors que és el Camp dels Ninots, catalogat l'any passat com a bé cultural d'interès nacional (BCIN), la categoria de màxima protecció legal dels béns més rellevants del patrimoni que atorga la Generalitat. Des del 2003, s'han descobert 22 esquelets sencers de grans vertebrats –bòvids, rinoceronts, tapirs– i restes de peixos, aus, amfibis, plantes, troncs i fruites. “Tot un ampli ventall de troballes en un únic jaciment que permeten reconstruir un ecosistema complert”, com bé remarca Gerard Campeny, codirector de l'excavació.

I atès que la zona a excavar d'aquest antic llac producte d'una explosió volcànica abraça més de 25.000 metres quadrats, els arqueòlegs només fan que fregar-se les mans.

L'antic castell de Caldes, per a la divulgació

Després de la inauguració dels itineraris senyalitzats per visitar la zona, la segona fase de divulgació de tot allò que envolta el jaciment inclou col·locar reproduccions a escala real de les diferents espècies de grans vertebrats que s'han trobat. I amb vista a fer un gran salt endavant, és previst que a final de mes s'acabin les obres de l'antic castell de Caldes, on a partir del 2017 hi ha d'haver un laboratori de restauració, una aula didàctica per acollir visites escolars i diversos elements museogràfics.

Publicada al diari "El PuntAvui", 27 de maig de 2016 - Jordi Camps Linnell - Caldes de Malavella 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)