La sessió inaugural tindrà lloc el 16 de febrer i duraran fins el 31 de març.
Amb l'objectiu de reforçar la continuïtat dels treballs de recerca al jaciment del Camp dels Ninots, el dia 16 de febrer de 2007, a les 18.00 h, al Teatre-Cinema de Caldes de Malavella, hi haurà la firma del conveni marc entre l´Ajuntament de Caldes de Malavella i l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), patrocinadors d'un cicle de conferències, que sota el títol "L'aventura de l'evolució passa pel Camp dels Ninots", tindrà lloc en aquesta població.
El cicle s'inaugurarà a les 19,30 del mateix dia, amb la conferència a càrrec d'Eudald Carbonell "Out of Africa: primeres ocupacions humanes a la Península Ibèrica".
Els treballs arqueològics i paleontològics que, des de l'any 2003, s´estan duent a terme al jaciment fossilífer del Camp dels Ninots de Caldes de Malavella estan posant al descobert un autèntic tresor per a la paleontologia internacional. La gran quantitat de fòssils recuperats fins ara fa d'aquest jaciment un indret indispensable per conèixer els darrers cinc milions d´anys de la nostra història.
El jaciment del Camp dels Ninots està situat al cràter d´un volcà d´explosió originat durant el neogen recent (al voltant dels sis milions d´anys). És en aquest cràter on es formà un llac d´aigües termals en el qual es va anar dipositant sediments lacustres durant llargs períodes de temps. Aquest llac va ser un focus d'atracció important tant per humans com per animals, ja que era ric en aigua i aliments.
L'especial geologia del municipi de Caldes de Malavella, juntament amb les particularitats de les seves aigües termals, han propiciat una conservació excepcional del material fòssil i paleobotànic
Amb l'objectiu de donar a conèixer l'estat actual de la recerca arqueològica al jaciment del Camp dels Ninots s´ha organitzat un cicle de conferències a càrrec d´investigadors de primera línia que treballen en aquest projecte de recerca.
Els estudiants de la Universitat de Girona podran convalidar amb 1 crèdit de lliure elecció l'assistència a aquest cicle de conferències.
Aquest cicle està coordinat per Gerard Campeny i Bruno Gómez, membres de l´Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social i codirectors del projecte de recerca al Camp dels Ninots.
El cicle de conferències s'estructura en tres grans blocs:
Bloc I. Primeres ocupacions humanes
- Primeres ocupacions humanes a Europa (23 de febrer)
- Primeres ocupacions humanes a la Península Ibèrica (16 d febrer)
- Primeres ocupacions humanes a les comarques de Girona. (2 de març)
Bloc II. Projecte de recerca al volcà del Camp dels Ninots
- Treball de recerca al volcà del Camp dels Ninots, de Caldes de Malavella (9 de març)
- Geologia. Geologia de la comarca de la Selva. Formació del volcà del Camp dels Ninots. Vulcanisme. Termalisme. (16 de març)
- Paleontologia. El conjunt fossilífer del Camp dels Ninots en el context dels mamífers d'Europa (23 de març)
- Biologia, paleoclimatologia. Clima i paisatge de les comarques gironines en els darrers tres milions d´anys. L'anàlisi dels pòl·lens, els fitòlits, els xilòpals i els pseudomorfs de fulles (30 de març)
Bloc III. Socialització
- Presentació del documental "El Camp dels Ninots. Records d´una excavació" a càrrec del seu director, Pau Ballester (9 de març)
- Realització d´un taller didàctic a càrrec de Miquel Guardiola (Esclats.Prehistòries didàctiques), adreçat al públic general i en el qual es farà una demostració de producció d´eines de pedra i encesa de foc (31 de març).
Elements rellevants del jaciment del Camp dels Ninots
El Camp dels Ninots, de Caldes de Malavella, té un triple interès:
Paleontològic:
El conjunt fòssil recuperat fins ara està format, d´una banda, per tres esquelets de macrovertebrats corresponents a una espècie de bòvid fins ara desconeguda a Europa, juntament amb l'esquelet de rinoceront més complet de Catalunya. D'altra banda, i pel que fa als microvertebrats, la col·lecció està formada per centenars de restes de peixos, de rosegadors, de rèptils i d´aus, juntament amb una
extraordinària col·lecció de tortugues aquàtiques.
Ambiental:
Tal com ja hem comentat, l'especial geologia del volcà del Camp dels Ninots ha afavorit l'acumulació de més de 60 metres de sediment, en el qual han quedat preservades dades rellevants sobre el clima, el paisatge i la vegetació dels darrers cinc milions d'anys.
En aquests moments, disposem de centenars de restes vegetals, d'entre les quals cal destacar les empremtes de fulles i els troncs d'arbres silificats (xilòpals), evidències directes de la vegetació d'aquell moment.
Per altra banda, s'estan duent a terme anàlisis pol·líniques i de fitòlits al sediment per tal de localitzar i de descriure els diferents tàxons vegetals. Amb els resultats d'aquests estudis en curs disposarem de dades suficients per poder conèixer l'ambient de les nostres comarques durant el moment d'ocupació dels macrovertebrats fòssils localitzats.
Arqueològic:
El jaciment fossilífer del Camp dels Ninots ha proporcionat, amb la localització d'evidències d'ocupació humana en els nivells més moderns de la seqüència sedimentària, una de les sorpreses més importants en els darrers anys en l'arqueologia gironina. La localització d'eines de pedra tallades amb caràcter marcadament antic demostren que el llac que es formà al cràter del volcà del Camp dels Ninots també va servir de focus d'atracció dels humans del Paleolític Inferior del nord-est peninsular.
Informació facilitada pels coordinadors del cicle.
Publicada al diari "El Punt", el dia 9 de febrer de 2007
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)