L'Ajuntament vol donar valor a les troballes en les excavacions al jaciment.
L'alcalde diu que el monòlit de pedra fa ressaltar un dels béns locals i avança que preparen un centre d'interpretació.
L'Ajuntament de Caldes de Malavella ha inaugurat una escultura al Camp dels Ninots, on hi ha un jaciment prehistòric. L'alcalde, Salvador Balliu (CiU), indica que el consistori vol donar valor a les troballes que s'hi han fet. "En el Camp dels Ninots, s'hi treballa des de fa temps; ara és l'hora de donar-ho a conèixer", indica Balliu.
L'escultura, un monòlit de pedra de tres metres d'alçada, és obra de l'artista de Caldes Marc Niell, que ha volgut reproduir el que és un ninot, nom amb què es coneixen petites figures de terra en forma de ronyó trobades al jaciment. El monòlit, de pedra de Vinaixa, pesa 12 tones, i és a tocar dels edificis del butà, a l'oest del terme.
En la inauguració de l'escultura, diumenge al migdia, també es va descobrir una placa commemorativa. S'hi destaca que Niell ha volgut representar "en format gegant la figura arrodonida i capriciosa d'aquestes pedres d'òpal tan populars a Caldes".
Segons informen en el seu web, els investigadors de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (Iphes) de la Universitat Rovira i Virgili (URV) consideren que el Camp dels Ninots és "un indret indispensable per conèixer els darrers tres milions d'anys de la nostra història". En aquesta àrea, que havia estat un volcà, s'hi han trobat tortugues, rinoceronts i tapirs.
A banda de l'escultura, l'equip de govern (CiU i PSC) preveu senyalitzar una àrea de descans i uns circuits amb panells per fer una ruta a peu per l'àrea i conèixer la història del camp. La senyalització ha rebut una subvenció de 35.400 euros del govern. Balliu avança que també preparen un centre d'interpretació sobre el jaciment a l'antic dispensari, al castell del poble.
El punt d'accés a una àrea de 250.000 m²
Fins que no prenguin forma la ruta a peu i el centre d'interpretació a l'antic dispensari, el monòlit del Camp dels Ninots servirà de punt d'accés a una àrea de 250.000 metres quadrats, segons es pot llegir en la placa que es va descobrir diumenge. Ja fa més de deu anys que s'hi fan excavacions. Les feines d'investigació han estat dirigides per Jordi Agustí, Gerard Campeny i Bruno Gómez, de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (Iphes) de la Universitat Rovira i Virgili (URV).
Publicada al diari "El PuntAvui", 30 de desembre de 2014 - Jordi Ferrer - Caldes de Malavella
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)