El volum ha estat editat per l'Ajuntament de Caldes i l'institut de recerca que dirigeix Eudald Carbonell.
Després d'un cicle de conferències i una exposició itinerant, El Camp del Ninots. Rastres de l'evolució, llibre editat per l'Ajuntament de Caldes de Malavella i l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), representa un pas més en el conjunt d'accions que es duen a terme per donar a conèixer un dels jaciments paleontològics més valuosos a Europa. L'equip científic encarregat de les excavacions i els autors d'aquest llibre han recopilat una sèrie de línies d'investigació l'objectiu de les quals és presentar els resultats sobre el passat del Camp dels Ninots i també les perspectives que es volen assolir en el futur.
Des de sempre, a Caldes de Malavella se l'ha associada amb l'aigua, i més concretament amb el termalisme. Els romans ja en van deixar vestigis i els seus hereus, gran quantitat de fonts, termes i balnearis que han fet d'aquesta vila selvatana un indret singular. Ara, gràcies a la paleontologia i als darrers estudis científics emmarcats en el jaciment del Camp dels Ninots –un dels conjunts europeus més importants del Paleolític inferior i mitjà– queda ben palès que ja els primers humans i, anteriorment, les formes de vida animal i vegetal posteriors tenien molta relació amb l'aigua calenta.
Beneïda trampa mortal
Fa 3,5 milions d'anys, el Camp del Ninots era una zona lacustre situada al cràter d'un volcà. Concretament, un maar, un tipus de volcà poc violent però sumament mortífer que, des de sota les aigües, desprenia emanacions verinoses que esdevenien una trampa mortal per als éssers vius que s'hi acostaven a veure aigua o a alimentar-se de la vegetació. Tots aquells cadàvers d'aquell ric ecosistema que van caure en aquelles aigües van formar l'extraordinari jaciment que coneixem avui dia amb el nom de Camp del Ninots, un vertader «tresor» de la paleontologia. Així, el jaciment posa de manifest els beneficis de les aigües termals tant pel fet que aquestes van generar fa milions d'anys un entorn exuberant com perquè tenen unes característiques que han fet possible la conservació de les restes fòssils que el jaciment amaga.
Tot això, a grans trets, es recull a El Camp del Ninots. Rastres de l'evolució, un llibre publicat acuradament per l'Ajuntament de Caldes de Malavella i l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), que dirigeix Eudald Carbonell, i que ha estat coordinat per Gerard Campeny i Bruno Gómez. Cada especialista, des de les diferents línies d'investigació, aporta des de la contextualització del jaciment selvatà a explicar el projecte de recerca actual i l'evolució dels treballs realitzats. Si una cosa queda palesa és la singularitat del jaciment: tant per la seva estratigrafia destacada com per tenir una antiguitat molt superior a altres vestigis de la zona. També, però, queda clar que aporta pistes rellevants sobre quines poden ser les causes que van contribuir a l'expansió humana al nostre continent. Pistes d'un món que es va extingir i que marquen un pas fonamental en la cursa de l'evolució.
Publicada al diari "El Punt", el dia 7 de juny de 2010 - Jordi Camps Linnell - Caldes de Malavella
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)