Un itinerari per conèixer el Camp dels Ninots

Vist: 4204

Ca,p dels Ninots - Caldes de MalavellaInauguren la primera fase de la senyalització del valuós jaciment de Caldes amb una visita guiada a l'excavació.

Des que s'hi va començar a excavar, el jaciment del Camp dels Ninots, de 3,2 milions d'anys d'antiguitat i situat al cràter d'un antic volcà de Caldes de Malavella, no ha deixat d'enlluernar els paleontòlegs. S'hi han localitzat restes de petits vertebrats, tortugues, granotes, tritons, i sobretot bòvids, tapirs i rinoceronts amb tanta abundància i en un estat de conservació tan inusual, que amb raó els experts l'han batejat com “la Pompeia del Plistocè”. No ha estat, però, fins ara que s'ha pogut organitzar l'espai per fer-lo accessible al visitant amb la inauguració d'un itinerari que permetrà descobrir un parc que ja és de referència a tot Europa, com va subratllar Robert Sala, director de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (Iphes), responsable de les excavacions.

El circuit, inaugurat dissabte passat amb l'assistència d'un públic nombrós, forma part de la primera fase de la senyalització del Camp dels Ninots, en estreta col·laboració entre els investigadors i l'Ajuntament i una subvenció de 35.433,34 euros de la Generalitat. Robert Sala va confiar que la senyalització serà “un punt d'inflexió en un projecte de llarg recorregut” que es completarà amb el centre d'interpretació de l'aigua termal i del Camp dels Ninots, al Castell de Caldes, on s'hi habilitarà el laboratori per al tractament de les noves troballes.

El Camp dels Ninots ha arribat a ser un element d'identitat del poble, i a l'entrada mateix de Caldes venint de Girona s'hi ha col·locat una escultura amb unes figures de ferro forjat que representen els ninots que donen nom al jaciment. Aquesta peca dóna la benvinguda a la primera fase de la senyalització, que ajudarà els visitants a entendre la formació del volcà i del llac i a fer-se una idea de com eren el clima, la fauna i la flora en aquella època. En una segona fase, que ja ha rebut un altre ajut de la Generalitat de 260.150 euros, s'instal·laran tres plafons explicatius més per completar i enriquir el circuit. A més, està previst animar la visita amb la instal·lació de rèpliques de mida natural dels animals que s'hi han trobat, com si estiguessin pasturant. El circuit tindrà com a complement una àrea de descans i de pícnic per als visitants.

Gerard Campeny, un dels directors de l'excavació junt amb Bruno Gómez, va recordar que la declaració del Camp dels Ninots com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) el novembre de l'any passat “en garanteix la conservació per a aquesta i per a futures generacions”. Campeny va destacar que l'Iphes i l'Ajuntament continuen treballant en un pla estratègic a partir de quatre línies bàsiques: la protecció de l'entorn, la recerca científica, la docència i la divulgació, dins la qual es valora també el potencial turístic i econòmic del lloc.

Els primers visitants van ser va convidats a conèixer els treballs de la campanya d'excavacions d'aquest any, que acabarà el pròxim 4 de juny i durant la qual, de moment, ja s'han obtingut fòssils d'un esquelet de tortuga i empremtes vegetals.

Publicada al diari "El PuntAvui", 25 de maig de 2016 - E.V. - Caldes de Malavella 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)