El Camp dels Ninots, balanç de la campanya de 2009

Vist: 4100

En el desè aniversari del descobriment del volcà del Camp dels Ninots de Caldes de Malavella (Girona), els resultats obtinguts dels treballs d'excavació que s´han realitzat durant aquest mes de setembre han estat molt interessants. La variabilitat i excepcionalitat dels fòssils recuperats confirmen que el volcà del Camp dels Ninots és un dels millors jaciments paleontològics d'Europa per tal de conèixer la vida animal i vegetal durant el Pliocè (al voltant dels 3.500.000 anys).

En la campanya d'excavació iniciada el dia 2 de setembre i que finalitzarà el proper dimecres dia 30, hi participen uns 20 investigadors entre arqueòlegs, paleontòlegs, geòlegs, biòlegs, restauradors, etc. provinents de diferents punts de l'Estat (Tarragona, Girona, Vigo, Salamanca, etc.) i de l'extranger (Geòrgia, França, Argèlia, etc.).

La complexitat i variabilitat dels materials que s´han recuperat en el jaciment fan necessària la coordinació de diferents disciplines científiques, essent doncs un treball clarament multidisciplinar. En aquest sentit, els treballs s'han centrat en l'excavació en extensió dels nivells paleontològics on, en els darrers anys, han aportat gran quantitat de material fòssil i, en la perforació mitjançant una sonda mecànica per tal d'arribar a la base del volcà i conèixer el seu potencial.


RESULTATS:

La GEOLOGIA i BOTÀNICA. Amb el sondeig mecànic s'han conegut els nivells més antics del volcà del Camp dels Ninots. Aquests treballs, coordinats pel professor Dr. Oriol Oms, de la Universitat Autònoma de Barcelona, han permès extreure una seqüència contínua de sediment de fins a 60 metres de profunditat, que permetrà aplicar múltiples analítiques per conèixer la gènesi del jaciment. Recordem que el jaciment del Camp del Ninots està format per sediments lacustres que pertanyen a l'antic llac que es formà en el cràter d´un volcà d'explosió tipus maar. Durant els treballs de sondeig també han participat investigadors de la Universitat Politècnica de Burgos, els quals s´han desplaçat a Caldes per mostrejar els sediments extrets per la sonda per tal d'aplicar el sistema d'anàlisi paleomagnètica i de susceptibilitat magnètica. Aquesta és una tècnica de datació que ha de permetre confirmar la cronologia del jaciment. Per altra banda, s´ha mostrejat els sediments per tal de realitzar anàlisi de pòl.lens i fitòlits. Aquests treballs, coordinats pel professor Dr. Francesc Burjachs, investigador ICREA de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, permetran conèixer el clima i el paisatge durant el Pliocè aportant dades molt rellevants pel coneixement de l'evolució climàtica i paisatgística de l'àrea Mediterrania. Per primera vegada es realitzen aquests anàlisis de forma sistemàtica i amb una seqüència sedimentaria tant àmplia.

 

Treballs del sondeig mecànic per tal d´extreure una seqüència de fins a 60 metres de profunditat. En primer terme veiem els investigadors prenent mostres del sediment

 © Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)