Troben dotze tombes infantils de l'època medieval al castell de Sant Iscle de Vidreres

Vist: 4231

Tombes al castell de Sant Iscle de VidreresEls arqueòlegs creuen que formen part del cementiri que hi havia a l'indret a cavall dels segles VIII i IX dC, amb anterioritat a la construcció de la fortificació.

La novena campanya d'excavacions al castell de Sant Iscle de Vidreres ha permès descobrir una necròpoli infantil de l'alta edat mitjana. En total, s'han localitzat fins a tretze tombes, dotze de les quals corresponien a nens d'edats diverses. Fins ara, d'aquest cementiri, només se'n tenia constància pels cinc enterraments descoberts en anteriors campanyes, però aquest estiu s'ha excavat amb més profunditat.

Basant-se en les proves de carboni 14 que es van fer a les restes humanes localitzades al mateix indret l'any 2010, els arqueòlegs creuen que la necròpoli data de finals del segle VIII i del segle IX dC, abans que comencés a aixecar-se el castell. Els arqueòlegs creuen que formen part del cementiri que hi havia a l'indret abans de la construcció del castell. Les excavacions al recinte fortificat es fan a partir de camps de treball, gestionats pel Grup d'Esplai Vidrerenc, i coordinades per l'arqueòleg Joan Llinàs.

A banda d'aquest antic cementiri, situat davant la muralla sud de la fortificació, els voluntaris del camp de treball també han excavat altres sectors del jaciment. En concret, a l'ala oest s'ha aprofundit en la història d'una gran estança que hi havia al castell (on se n'han excavat diverses fases constructives a cavall dels segles XIII i XV).

Sitges dels segles XIII i XV

D'altra banda, també s'han localitzat una claveguera i una sitja que formen part de l'ampliació que es va fer al castell durant el segle XV, en plena baixa edat mitjana. En una petita estança de l'ala est del recinte s'ha trobat una segona sitja –aquesta, del segle XIII– i finalment, també s'han deixat al descobert més trams de muralla de l'antiga fortificació. El castell de Sant Iscle, que formava part de l'antic vescomtat de Cabrera, es va construir al tombant del segle XI o a principis del XII. Segons s'ha pogut documentar en les diverses intervencions arqueològiques, la seva ocupació es va allargar fins a principis del segle XVI.

 

Publicada al diari "El PuntAvui", 6 d'agost de 2013 - ACN - Vidreres 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)