El castell del vescomte de Cabrera a Vidreres, conegut com el castell de Sant Iscle, s'ha sotmès a unes excavacions aquest estiu. En aquesta segona campanya, els resultats han estat espectaculars i s'han destapat els pòrtics i el pati del castell, a més de confirmar la base de la torre de l'homenatge. L'edifici és medieval i està datat majoritàriament al segle XIII, tot i que hi ha zones més antigues, de fins al segle XI. En el camp de treball hi ha 25 joves d'arreu del món que hi treballaran fins divendres que ve.
Les excavacions de Sant Iscle de Vidreres es realitzen aquest any per segona vegada. Es van començar el 2005, quan es va excavar la capella dedicada al sant, en què es diu que antigament hi havia hagut les relíquies d'aquest màrtir cordovès, portades des de la ciutat andalusa per una expedició catalana. Actualment, part de les relíquies són a l'església parroquial de Vidreres i van ser donades pel vescomte de Cabrera a Breda.
Al marge de la capella, aquest any s'ha començat a excavar a la zona del pati, on hi havia abundants enderrocs. Segons sembla, el castell va anar deteriorant-se després de ser abandonat, cap al segle XVI. Com que no estava ocupat, les mateixes parets i muralles van caure i van quedar les restes apilonades al pati. Precisament, l'abundància d'enderrocs ha fet imprescindible l'ús de maquinària, ja que fer-ho a mà hauria estat molt lent. En anar traient la runa, van aparèixer els arcs porticats que envoltaven el pati del costat de la torre de l'homenatge. Tant aquests arcs com la base de la torre es troben en molt bon estat de conservació i donen una idea de la riquesa d'aquest castell en època medieval. Per exemple, la torre devia tenir força altura, ja que el gruix de les seves parets és de dos metres i trenta centímetres. Els joves que hi treballaran fins divendres que ve són de diferents països d'Europa, dels Estats Units, de Corea i del Japó i tenen entre 18 i 30 anys. A més, hi ha tres monitors i el director de les excavacions és l'arqueòleg selvatà Joan Llinàs, de l'empresa Janus.
Publicada al diari "El PuntAvui", 5 d'agost de 2006 - Laura Portal - Vidreres
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)