Dues torres amb futur

Vist: 3657

El monestir de Sant Feliu de Guíxols integra en l'itinerari les mil·lenàries torres del Fum i del Corn que, restaurades, ofereixen una nova panoràmica de la ciutat.

L'obertura al públic de les torres del Fum (segle X) i la del Corn (segles X-XI), un cop restaurades, culmina el gros d'obres per recuperar el monestir de Sant Feliu de Guíxols. Les campanes del conjunt monàstic repicaven a festa ahir al vespre, just abans de l'acte d'inauguració. El van encapçalar el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el president de la Diputació, Jaume Torramadé; l'alcalde, Joan Alfons Albó; el bisbe, Francesc Pardo, i Maria Alsina, delegada a les demarcació de La Caixa, que ha subvencionat la recuperació de les torres, amb un pressupost de 911.708 euros.

Des de fa segles, les dues torres només s'havien pogut contemplar des de fora. Les dues edificacions havien afrontat diverses restauracions parcials, encara que històricament s'apunta que la primera gran reconstrucció i data del 1057, quan la comtessa Ermessenda les va promoure després que el monestir quedés pràcticament derruït per un atac musulmà. Ara, però, el públic podrà pujar fins a una terrassa dalt la torre del Fum. L'alcalde va celebrar aquesta “nova visió de Sant Feliu”, ara que hi ha la “necessitat, més que mai, d'elements d'interès per atraure visitants”.

El conseller va dibuixar un paral·lelisme entre la feina dels nombrosos mestres, artistes i artesans que van aixecar el conjunt monàstic i la “col·laboració entre institucions imprescindible per aconseguir grans fites” com ara la seva recuperació. Per Mascarell, “el futur dels pobles s'expressa amb el reconeixement de l'experiència del passat”. I Torramadé també va dir que l'obra no és només important pel resultat estètic, sinó per a la memòria i la història” del país.

La rehabilitació de les torres forma part del programa Romànic obert del Departament de Cultura i l'Obra Social La Caixa, amb més de 18 milions invertits des del 2009 i que també ha afavorit, per exemple, la catedral de Girona o el monestir de Ripoll.

El bisbe, Francesc Pardo, va lloar el “tast d'harmonia i bellesa” que ofereix el conjunt guixolenc, on els treballs han permès descobrir restes d'un altar de granit del segle V on es retia culte al màrtir Feliu l'Africà, patró de la ciutat. “Des de temps llunyans, aquest temple ha tingut les portes obertes”, va dir Pardo. I tot aquest cap de setmana també ho estaran, perquè ciutadans i turistes puguin visitar el nou itinerari pel monestir i pujar a les dues torres, que s'integraran en l'itinerari. Ahir al vespre, ja el van completar uns tres centenars de persones.

Publicada al diari "El PuntAvui", 25 de febrer de 2012 - Emili Agulló, Sant Feliu de Guíxols 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)