La cripta del monestir de Ripoll es podrà visitar a l'estiu

Vist: 4417
Monestir de Ripoll

És on durant segles es van enterrar monjos i s'hi poden veure els absis originals.Està situada sota l'altar major.

La necròpolis que hi ha a sota de l'altar major del reial monestir de Santa Maria de Ripoll serà visitable a partir de l'estiu, si no hi ha entrebancs en els treballs que els arqueòlegs hi duen a terme. Es tracta d'una mena d'ossari amb tombes de diverses èpoques on s'enterraven els monjos del monestir benedictí.

De fet, és un espai que es va excavar i s'hi va consolidar el sostre en una campanya arqueològica dels anys setanta del segle passat. No ha estat, però, obert al públic. S'hi accedeix pel pas que uneix la sagristia amb la nau central del monestir.

A part dels treballs arqueològics, s'hi durà a terme una primera fase d'intervenció que consisteix en la instal·lació d'un sistema d'il·luminació adient per fer la necròpolis visitable, una xarxa de passarel·les elevades i la col·locació d'un seguit de panells explicatius sobre aquest espai. La visita, a més, permetrà observar la part inferior dels set absis originals de la construcció romànica. L'actual és una reconstrucció promoguda pel bisbe Josep Morgades al segle XIX. Aquesta intervenció té un cost de 30.000 euros aportats per la Diputació de Girona, el Departament de Cultura de la Generalitat i el patronat del monestir, en què, a part d'aquestes institucions, hi ha representació de l'Ajuntament de Ripoll i del Bisbat de Vic a través de la parròquia de Santa Maria.

Una joia de la història i l'art del país

El reial monestir de Santa Maria és un símbol de la nació catalana i del romànic del país i, per això, és el principal pol d'atracció de visitants de la vila. Hi ha enterrat el comte Guifré el Pelós, pare de la nació catalana, i altres membres de la dinastia reial. Fundat per l'abat Oliba, té una portalada de la Glòria que el fa un exemplar de gran valor en el conjunt del patrimoni mundial.

Publicada al diari "El PuntAvui", 28 de novembre de 2013 - Jordi Casas - Ripoll 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)