S'iniciaran els tràmits per declarar la portalada del monestir de Ripoll patrimoni de la humanitat

Vist: 4854
Portalada de Santa Maria de Ripoll

Datada del segle XII, l'escultura és anomenada col·loquialment "la bíblia en pedra". L'alcalde de Ripoll explica que tot i que el procés serà "dificultós, no és impossible".

Santa Maria de Ripoll - PortaladaEls grups municipals de l'Ajuntament de Ripoll aprovaran en el ple d'aquest dimarts una moció conjunta que té per objectiu proposar a la UNESCO que declari la portalada del monestir de Santa Maria de Ripoll com a patrimoni de la humanitat. La idea no és nova ja que es tracta d'una reivindicació històrica que mai s'havia plantejat formalment fins ara, a instàncies d'ERC.

L'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, ha explicat que tot i que el procés serà "dificultós, no és impossible". A més, ha afegit que la declaració busca "reconeixement" i recursos per continuar preservant la portalada i poder-la promocionar. Datada del segle XII, l'escultura és anomenada col·loquialment "la bíblia en pedra".

La portalada és la gran protagonista del conjunt del monestir Santa Maria de Ripoll i és l'encarregada de donar la benvinguda a fidels i curiosos. Es tracta d'una de les peces escultòriques més importants del romànic europeu, datada del segle XII, i la seva monumentalitat testimonia la grandesa que va viure Ripoll sobretot sota la direcció de l'abat Oliba quan l'espai en el seu conjunt esdevé un centre religiós i cultural de primer ordre i amb un escriptori de gran producció literària.

L'alcalde de Ripoll ha explicat que la idea de declarar la portalada de Ripoll com a joia del patrimoni de la humanitat per la UNESCO no és nova. Segons recorda, en èpoques de l'eurodiputada Concepció Ferrer la proposta ja planava i també en la commemoració, el 2008, de l'any Oliba o des del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès. Munell ha assenyalat que el 2013 Ripoll serà capital de la cultura catalana i s'ha plantejat que seria un bon moment perquè la idea "prengués cos i es poguessin endegar els tràmits".

En l'últim plenari de l'any, a instàncies del grup municipal d'ERC a la oposició però amb el suport de la resta de grups (CiU, PSC i PxC), la proposta se sotmetrà a votació i tirarà, previsiblement, endavant. De fet, per Munell "aquesta qüestió és prou seriosa i important perquè anem tots a la una" i, ha afegit, "tot plegat va més enllà de la política". És per això que a banda dels grups del consistori, també esmenta les entitats vinculades al monestir, com el Patronat, el Bisbat, que n'és el propietari o entitats estudioses del monestir perquè tothom pugui començar a treballar en aquest procés de reconeixement.

Tot i la bona predisposició, Munell reconeix que el procés perquè la UNESCO acabi declarant la portalada com a joia de la humanitat "serà llarg i difícil", però afegeix que "en un moment o altre s'ha de començar".

23 elements en llista d'espera

Els tràmits que s'han de seguir perquè finalment la portalada obtingui la catalogació comencen per elaborar la documentació justificativa del projecte. Segons ha explicat Munell, també cal demanar la implicació i la valoració positiva de la Direcció General del Departament de Cultura perquè ho elevi al ministeri de Cultura i, aquests, a la delegació espanyola de la UNESCO. Sota diversos criteris tècnics, la comissió permanent de la UNESCO finalment és qui dóna el vist i plau a la catalogació com a patrimoni de la humanitat. A l'Estat espanyol hi ha 23 elements patrimonials en llista d'espera i alguns hi són des de fa 8 o 10 anys.

La catalogació busca incrementar el coneixement i el reconeixement de la portalada de Ripoll. Jordi Munell admet que aquesta declaració facilitaria l'arribada de recursos públics i de recursos de les administracions superiors per a manteniment o promoció.

Procés d'erosió

La portalada del segle XII actualment està custodiada per tecnologia del segle XXI. Durant el segle XX la pedra de la portalada va patir els efectes de l'erosió. L'any 2008 es va redactar un Pla Director que volia lluitar contra la pèrdua de l'escultura i va projectar diverses estratègies perquè es pogués preservar idòniament. Ara per ara l'erosió de la pedra està controlada a través de mecanismes com un sistema innovador de climatització i humidificació que controlen les oscil·lacions òptimes perquè la pedra mantingui les seves propietats. D'aquesta manera, l'afectació que ha tingut durant tots aquests anys està reduïda, sinó parada completament, perquè les generacions futures en puguin gaudir.

Segons ha explicat l'alcalde, si finalment la portalada fos declarada patrimoni de la humanitat veuria incrementada el seu reconeixement a nivell internacional i serien necessaris uns recursos més específics per incrementar encara més la seva preservació.

El monestir de Ripoll actualment és visitat per més de 50.000 persones a l'any.

Publicada al diari "El PuntAvui", 26 de desembre de 2011 - ACN - Ripoll 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)