Un llibre revela dades inèdites de l´església de Sant Feliu

Vist: 3811

L´any 1317 ja havien començat els treballs de construcció de l´església gòtica de Sant Feliu de Guíxols, segons revela l´historiador i arxiver municipal Àngel Jiménez en el seu llibre L´església parroquial del monestir de Sant Feliu de Guíxols.

El volum, que té una primera part dedicada a la història del monument i una segona que proposa un itinerari de visita, s´acaba de publicar dins la colálecció Sant Feliu, impulsada per l´arxiver diocesà Josep Maria Marquès i de caràcter monogràfic sobre les esglésies del Bisbat de Girona.

La presentació del llibre, d´un centenar de pàgines amb moltes ilálustracions i en format de guia de butxaca, anirà a càrrec del mateix Josep Maria Marquès i es farà el proper dia 19 d´aquest mes a la recentment restaurada sala de sobre el presbiteri del temple.

Àngel Jiménez ha incorporat la documentació més actualitzada sobre l´església parroquial de Sant Feliu, que és la construcció més antiga i significativa de la ciutat. Entre aquestes dades destaca la troballa recent a l´Arxiu Municipal d´un document que permet afirmar que l´any 1317 ja es treballava en la reforma de l´església romànica per construir la nova nau gòtica.

El llibre també incorpora moltes dades també sobre el monestir benedictí, avui convertit en un gran centre cultural, que forma part del conjunt monumental.

«Girona i Guíxols compartien la mateixa veneració pel màrtir Sant Feliu», explica Àngel Jiménez en el llibre. El màrtir Feliu va predicar l´Evangeli per aquestes terres en el tombant del segle III al IV. Era un missioner nord-africà que va ser martiritzat en temps de l´emperador Dioclexià (303.311).

La fundació del monestir, però, s´ha de situar uns quants segles més tard, al IX i X, en el marc de la colonització del territori per part dels monjos benedictins.

Els documents se sap que una primera església monàstica va ser destruïda l´any 965 arran d´un atac musulmà. El conjunt es va refer, donant vida al temple i monestir romànics, que més tard serien reformats successivament fins arribar als nostres dies, en què es conserva una barreja d´estils de totes les èpoques.

La part més antiga conservada és la Porta Ferrada (s. XI), que ara està precisament en obres per protegir-la de la pluja.

Publicada al diari "Diari de Girona ", 12 d'abril de 2001 - DANIEL BONAVENTURA - SANT FELIU DE GUÍXOLS 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)