L'església parroquial de Sant Salvador de Bianya centra l'agrupació de masos esparsos que formen el nucli homònim, situat a la capçalera de la Vall de Bianya, sobre la carretera de Sant Joan les Fonts a Sant Pau de Segúries per la Vall de Bianya i el coll de Capsacosta, on es conserven importants vestigis del camí romà i medieval1.
La primera menció documental de l'església de Sant Salvador data de l'any 1090, amb motiu de la devolució que els germans Ademar Ramon i Guillem feren a la capellania d'aquesta església al monestir de Sant Joan de les Abadesses; segons es despren d'aquesta escriptura, tots dos germans admeteren que havien obtingut injustament la capellania de l'"ecclesie Sancti Salvatoris que sita est in valle de Biania, quam juris esse cenobii Rivipollentis Sancti Joannis Babtiste", el que denota que el temple de Sant Salvador en formava part des d'una data força anterior al final del segle XI2.
El temple parroquial de Sant Salvador de Bianya és, malgrat les modificacions practicades en diverses èpoques, un dels exemplars més bells del romànic de la Garrotxa. Es tracta d'un edifici d'una nau, el qual ha sofert importants processos restauradors, dels quals destaca la portada d'estil romànic, però realitzada al començament del segle XX. La nau ha estat coberta amb volta de canó de perfil lleugerament apuntat, la qual presenta senyals d'haver estat refeta i és reforçada per dos arcs torals. Entre els arcs torals i a cada cantó de la nau foren afegides, durant el segle XVIII, dues capelles laterals, cobertes amb voltes de llunetes, i la sagristia. Excel·leix, dintre el conjunt arquitectònic, l'absis romànic del segle XII, el qual és de planta semicircular i s'obre vers llevant mitjançant un simple plec que fa de gradació. Al centre de l'absis s'obre una finestra de doble esqueixada, ornamentada per columnes amb capitells esculpits originals, els quals suporten l'arquivolta que és trenada3.
Sobre la façana de ponent es dreça un campanar, originàriament d'espadanya, de dos ulls, però modificat l'any 1615 per convertir-lo en torre, sota una teulada de quatre vessants3.
1 Catalunya Romànica Vol.IV, Joan-Albert Adell i Gisbert / Jordi Vigué i Viñas
2 Catalunya Romànica Vol.IV, Maria Lluïsa Ramos i Martínez
3 Catalunya Romànica Vol.IV, Maria Lluïsa Ramos i Martínez / Joan-Albert Adell i Gisbert
Fotografia: Col·lectiu Obaga
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)