L'èsglésia de Santa Maria és la titular del poble de Castellar de la Muntanya, situat a la vall de Castellar o de Colldecarrera, al vessant septentrional de la serra que separa la riera de Bianya de la de Colldecarrera, sobre els vessants orientals de la serra de Malforat i sota el puig de la Cau1.
Un dels documents més antics on apareix l'església de Santa Maria de Castellar data de l'any 1079, en què Udalard, vescomte de Bas, i la seva muller Ermessenda, feren donació al monestir benedictí de Sant Víctor de Marsella de l'església de Sant Joan les Fonts a fi que hi establissin un priorat; aquesta donació anà acompanyada també de la cessió de diverses parròquies de la rodalia per part de la vescomtessa Ermessenda, previ consentiment del seu espòs, entre les quals apareix en l'escriptura la de Santa Maria "Ego ero Ermessendis vicecomitissa, superstes viri mei predicti Udalardi, dedi eidem sancto Johanni... ecclesiam Sanctae Marie de Castellario". A partir d'aquest moment la parròquia de Santa Maria passà a formar part de les propietats del priorat de Sant Joan les Fonts, tot i que en un sentit més ampli el cenobi compartí la jurisdicció amb el vescomtes de Bas, com a senyors eminents d'aquest indret2.
El temple és una construcció que manifesta, malgrat les reformes tardanes, les característiques pròpies del romànic del segle XII. A llevant hi ha l'absis semicircular, amb finestra central modificada, i a la banda de migdia hi ha l'entrada del temple, a la qual fou extreta la porta de fusta l'any 1977 per tal de col·locar-la a l'església d'Oix, aleshores en restauració. La sagristia i la casa rectoral afegida, afegits al segle XVIII han modificat gran part de la primitiva construcció. L'edifici té una sola nau, que ha estat coberta amb una volta de canó2.
1 Catalunya Romànica Vol.IV, Jordi Vigué i Viñas
2 Catalunya Romànica Vol.IV, Maria Lluïsa Ramos i Martínez
Fotografia: Col·lectiu Obaga
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)