Troben restes d'un edifici a la part de la plaça de la Catedral on hi havia Sant Genís

Vist: 4794

Els arqueòlegs de la UdG encara no tenen indicis clars del seu origen, que també podria ser romà.

Les excavacions que van començar ara fa size="2ana a la plaça de la Catedral ja han donat els primers fruits: els arqueòlegs de l'Institut del Patrimoni Cultural de la UdG ja hi han trobat restes d'un edifici, entre elles un mur de set metres de llargada i un d'amplada, al sector de la plaça més proper al bar L'Arc i que a l'edat mitjana ocupava l'església de Sant Genís. Els arqueòlegs, però, encara no saben si les restes pertanyen a aquest temple o a una altra construcció. Per exemple, el paviment que hi han trobat és d' opus signinum , un material que ja utilitzaven els romans, però que també es va fer servir en època medieval.

L'arqueòleg de la UdG Lluís Palahí mostrava ahir moltes precaucions a l'hora de datar les restes que ja han sortit a la llum: «Fins que no hàgim excavat tota la plaça, no en tindrem una visió de conjunt. De moment, el que podem dir és que hem trobat una gran estructura que delimita un edifici i només podem llançar hipòtesis.» En tot cas, Palahí va dir que al llarg d'aquesta setmana ja podria haver-hi algun comunicat oficial de l'Ajuntament de Girona sobre els primers resultats d'aquestes excavacions, que es porten a terme aprofitant la renovació del paviment de la plaça. Les excavacions van començar dimarts passat, dirigides per Gustau Garcia.

Paviment romà o medieval?

De moment, tot són especulacions sobre les restes trobades: l'important gruix del mur fa pensar en un edifici noble, i el paviment d'opus signinum -petits fragments de pedra sobre una base de ciment- tant podria ser d'una construcció romana, tenint en compte que en aquest sector hi havia la part inferior del fòrum romà, com d'un edifici posterior. A l'alta edat mitjana, en aquest sector de la plaça hi havia la petita església de Sant Genís, mentre que al costat oposat, més a prop dels murs i el portal del castell de Sobreportes, s'aixecava l'església de Santa Maria de les Puelles. Els arqueòlegs mai no han trobat restes d'aquestes dues esglésies.

Una de les principals fonts documentals dels arqueòlegs que treballen a l'excavació de la plaça de la Catedral és la col·lecció d'història urbana de Girona, realitzada per Josep Canal, Eduard Canal, Josep Maria Nolla i Jordi Sagrera, i editada per l'Ajuntament de Girona.

Publicada al diari "El PuntAvui", 11 de novembre de 2003 - Girona 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)