A la recerca del fòrum perdut

Vist: 4023

El recinte romà hauria de ser a la plaça de la Catedral, on excaven.

Els historiadors saben que el fòrum, el centre social de Gerunda, la ciutat que els romans van fundar el segle I aC, estava situat a la zona on ara hi ha l'Audiència, la plaça i les escales de la Catedral. La reurbanització de la plaça ha permès iniciar unes excavacions arqueològiques que, de moment, no han fet possible trobar el preuat recinte.

Els científics no es desanimen. S'ha investigat una àrea de la plaça a tocar el bar L'Arc però queda pendent tot un ampli sector per obrir, en el qual podria aparèixer alguna estructura del fòrum. «Fins ara hem localitzat una sèrie de murs de diverses èpoques, entre ells, els d'un edifici del segle VI», va ser l'explicació que va donar ahir el director dels treballs, Gustau Garcia, de l'Institut de Patrimoni de la UdG, en la roda de premsa que havia muntat l'Ajuntament amb motiu de la fi de la primera etapa de les excavacions.

Es pot afirmar també que l'edifici en qüestió era important, ja que conté uns paviments notables (a base d'opus signinum, un material romà utilitzat fins ben entrada l'edat mitjana) i uns murs poderosos. Han sorgit estructures més modernes al costat i sobre les restes més antigues, que han aparegut acompanyades de prou material ceràmic per fer-ne una datació força acurada. La complexitat de l'entrellat de restes fa que els científics no s'arrisquin a fer conclusions. Les seves deduccions (almenys, de cara enfora) no van més enllà de presentar la troballa com un edifici important del segle VI i ni tan sols gosen pronunciar-se sobre si tenia un ús civil o religiós. Respecte d'això, cal tenir en compte que es té constància documental que en aquest indret hi havia hagut les esglésies de Sant Genis i de Santa Maria de les Puelles. Al segle XIV van aplanar la zona i el paisatge urbà d'aquesta part de la ciutat va adoptar un aspecte similar al que coneixem. És possible que abans no s'acabi la campanya de recerca, a final d'any, apareguin elements que permetin una millor identificació del conjunt. Ara taparan la zona excavada i obriran unes rases a l'altre extrem de la plaça. No es tocarà, en canvi, la zona de circulació de vehicles, al costat de les escales.

Una plaça «nova»

Al gener reconstruiran la plaça, seguint el disseny que a principis del segle XX va fer l'arquitecte municipal Ricard Giralt i que amb el pas dels anys s'havia anat deteriorant. No s'ha concretat la delicada qüestió de la circulació de vehicles. L'alcaldessa va assegurar que es mirarà de conciliar la prioritat per als vianants amb les necessitats dels veïns. Els vehicles de l'Audiència hi podran aparcar, va avançar Pagans.

Publicada al diari "El PuntAvui", 25 de novembre de 2003 - Ramon Estéban - Girona 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)