Els arqueòlegs han recuperat aquest estiu un total de 7 individus, principalment infants, que van ser enterrats entre el segle IV i el V de la nostra era a la coneguda com a necròpolis de la Coma, localitzada el 2010 en un dels turons de l'àrea rural d'Empúries, arran d'unes obres a la carretera que uneix L'Escala i Sant Martí d'Empúries.
Estudiants d'universitats de diversos països han col·laborat a uns treballs que tenen per objectiu estudiar les necròpolis tardoantigues del nord-est de la Tarraconensis, promoguts per l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) i avalats pel Departament de Cultura.
Segons els informes arqueològics difosos al bloc Tribunadarqueologia, realitzats per Bibiana Agustí, Dolors Codina i Antònia Díaz-Carvajal, "l'homogeneïtat en l'orientació de les fosses i dels individus, la disposició dels cossos i l'escassedat de materials d'acompanyament o de vestir ens situa en un context ideològic funerari propi del cristianisme".
L'interès de la necròpolis resideix tant en el seu període d'ús funerari en època tardorromana com en les possibilitats arqueològiques de registre funerari, i permet ampliar la mostra antropològica de la necròpolis i de l'estudi del projecte de recerca.
Als cossos trobats el 2010 (18 individus) i el 2015 (9 individus) s'hi afegeixen els 7 individus de 2016, la major part dels quals infantils. Les noves estructures funeràries documentades s'organitzen en tres petites terrasses en el vessant occidental del turó. Una àrea central està formada per tres tombes "en cupa", i al seu entorn es distribueixen la resta, bé en fosses amb coberta de tègules a doble vessant i sobrecoberta en túmul, bé en fosses amb continents funeraris en àmfora que acullen restes infantils.
Publicada al diari "Diari de Girona ", 19 de juliol de 2016 - Redacció
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)