La Generalitat s'implica en la candidatura d'Empúries com a Patrimoni de la Humanitat

Vist: 3953

Mayer va explicar el dia 15 de maig del 2001 a Barcelona que el projecte es fa per assegurar la protecció del patrimoni de la zona.

El director general del Patrimoni Cultural, Marc Mayer, va afirmar ahir que «es prepara molt seriosament i amb molta calma l'expedient per presentar la candidatura del nucli històric de Sant Martí d'Empúries perquè formi part del patrimoni universal de la Unesco.» Mayer, que va fer aquest anunci en la inauguració de,l'exposició Sant Martí d'Empúries. Una illa en el temps a la seu de Barcelona del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC), va afegir que la decisió «és un projecte integrador de la Generalitat, el MAC i l'Ajuntament de l'Escala per assegurar la protecció modèlica deI patrimoni de la zona.»

Segons Mayer, la preparació de la candidatura és un procés que s'anirà fent a poc a poc i sense pauses per aconseguir no només la declaració sinó tirar endavant tot un programa de gestió de futur. El director general de Patrimoni Cultural va afirmar que el programa de gestió, destinat a conservar el patrimoni d'Empúries ja s'ha posat en marxa i va afirmar que la candidatura està inclosa a la llista indicativa que fa el Consell del Patrimoni Històric Espanyol, integrat pels directors generals de patrimoni de les comunitats autònomes i el govern estatal. Aquest consell és l'organisme encarregat de fer el llistat dels béns estatals que són susceptibles de merèixer el reconeixement de patrimoni mundial per la Unesco. En la inauguració de l'exposició, que es podrà visitar fins al 30 de setembre, també hi van assistir el director del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Miquel Molist, i el director del Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries, Xavier Arquilué. L'exposició proposa, a través de dotze àmbits, un viatge al llarg de la història del nucli urbà de Sant Martí d'Empúries, que va formar part de l'antiga ciutat grecoromana d'Empúries. A la mostra es poden veure detalls de més de 2.800 anys d'història, des de l'edat de bronze fins als nostres dies, i es poden repassar les empremtes humanes ocultes en el subsòl de Sant Marti o en les edificacions que configuren l'actual nucli urbà. Arquilué va dir que la mostra «reflecteix el resultat d'unes excavacions que es van fer entre 1994 i 1996 en el nucli urbà de Sant Martí.» També va comentar que «ara s'està treballant en uns 200 m2, concretament en el jaciment dels banys públics, les termes», tasca que s'espera acabar d'aquí a tres anys.

Publicada al diari "El Punt", 16 de maig de 2001 - INTRA-ACN / EFE / Barcelona ·

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)