Els arqueòlegs desenterren un tresor de monedes de plata del s. I aC a Empúries

Vist: 3796

Monedes trobades a Empúries (DDGI)Ahir, darrer dia de la present campanya d'excavacions, es va localitzar un petit tresor en el racó d'una antiga taverna del jaciment d'Empúries. Algú va amagar al segle I una petita gerra amb desenes de monedes de plata però mai més va acudir a recuperar-les, de manera que han restat tot aquest temps enterrades, per a satisfacció de l'estudiant que ahir les va treure a la llum.

L'antic somni de trobar un tresor de monedes s'ha fet realitat per al jove Guillermo Ortiz, un estudiant de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla que ahir, darrer dia de la campanya d'excavacions arqueològiques a Empúries, va tenir la fortuna de localitzar un recipient de ceràmica ple de monedes de plata.

D'això se'n diu estar al lloc indicat a l'hora precisa, però difícilment mai es podrà saber qui era el propietari del tresor i de què fugia quan el va amagar sota terra.

La televisió local Canal 10 de l'Escala va donar ahir la notícia i té penjat al seu portal un vídeo amb imatges de la descoberta.

Una descoberta que per als arqueòlegs d'Empúries és, sense cap mena de dubte, extraordinària perquè només en una altra ocasió s'havia produït un cas com aquest al jaciment grecoromà.

Pere Castanyer, veterà arqueòleg del jaciment, va descartar que es tractés d'una ofrena perquè la gerra ceràmica no conté una sola moneda sinó que en té entre 50 i 100, segons les primeres estimacions al moment i amb la gerra acabada de desenterrar i sense haver estudiat en detall el seu contingut, operació que es fa al laboratori.

La troballa es va produir mentre els estudiants que col·laboren en les excavacions es treballaven en un nivell inferior de l'espai batejat com a Ínsula 30, que se suposa que correspon a una antiga taverna.

La gerra va aparèixer ahir al matí en un racó, arran d'una paret. Es tracta d'un petit recipient de ceràmica ple de monedes de plata, en principi identificades com a denaris i que podrien correspondre al segle I.

Segons Castanyer, la gerra ceràmica amb els denaris ha sortit a la llum a la part més antiga de la taverna, en uns nivells que «correspondrien a l'època d'August o del canvi d'era», va dir l'arqueòleg a la televisió local.

L'objecte trobat té com a destí el laboratori, on el seu contingut es netejarà i es classificarà. D'aquesta manera s'obtindrà molta més informació que en principi es farà pública al moment de presentar el balanç de la campanya d'excavacions d'aquest estiu.

«El proper dijous segur que podrem donar molts més detalls d´aquesta troballa, que pot ser una de les fites de l´arqueologia d´Empúries», va explicar Castanyer.

Per la seva part, l'estudiant Guillermo Ortiz va explicar que estaven excavant tranquil·lament com cada dia quan, de sobte, va aparèixer la vora de la gerra i de seguida algú va avisar que calia anar amb compte amb l'objecte perquè podia ser d'interès.

«A poc a poc vam anar rebaixant el nivell i no vam trigar a adonar-nos que es tracta d'una gerra amb monedes a dins, amb denaris. La veritat és que ha sigut molt impressionant i emocionant», declara el jove a Canal10.cat.

Publicada al diari "Diari de Girona ", 20 de juliol de 2016 - Daniel Bonaventura - Girona

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)