El port d’Empúries es deixa veure

Vist: 1850
Els arqueòlegs on han descobert restes de l'antiga zona portuària. MAC-EMPÚRIES
Els arqueòlegs on han descobert restes de l'antiga zona portuària. MAC-EMPÚRIES

Les excavacions del 73è Curs d’Arqueologia d’Empúries han tornat a donar els seus fruits i han posat al descobert la façana portuària de la ciutat grega.

Els treballs d’excavació, que han durat tres setmanes i en els quals han pogut participar els vint-i-set alumnes del curs d’enguany, han tret a la llum la part superior del penya-segat que marcava el límit d’aquesta zona amb la fondalada de l’antic port i han permès de documentar construccions i nivells que pertanyen a la primera ocupació del nucli en la segona meitat del segle VI aC i també altres edificis d’època hel·lenística i romana.

Els arqueòlegs, que treballen a l’extrem nord del nucli grec de la neàpolis, han posat al descobert diferents nivells i construccions que remeten a la primera etapa d’ocupació, durant la segona meitat del segle VI aC, a la vegada que s’han documentat altres edificacions que pertanyen a períodes més recents de la ciutat. L’excavació d’algunes tombes ha permès igualment de completar el coneixement de la reocupació d’aquest sector com a espai funerari durant l’època tardoromana, segles més tard de l’abandonament del nucli urbà.

Paral·lelament, davant aquest mateix barri portuari han començat a rebaixar parcialment les sorres que avui omplen l’antiga fondalada del port, fet que ha fet possible de recuperar visualment el promontori rocós que, en alguns punts, formava un petit penya-segat obert a la mar. Es tracta d’una important actuació que continuarà en futures campanyes amb l’objectiu de deixar al descobert aquesta façana portuària de la ciutat i conèixer la morfologia de l’antic paisatge litoral.

A més dels treballs d’excavació, els alumnes del curs d’arqueologia han pogut assistir a diverses conferències, participar en sessions pràctiques de prospecció geofísica i col·laborar en la realització de sondatges geològics previstos en el projecte per a la reconstrucció de l’evolució del paleoambient.

El Museu d’Arqueologia d’Empúries , a més de ser visitable, ha programat aquests dies l’exposició temporal Bacus, les màscares del déu, que es mantindrà oberta fins al 15 de setembre.

Publicada al diari "El PuntAvui", 26 de juliol de 2019 - J.C.L. - l'Escala

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)