Els arqueòlegs han recreat en tres dimensions com era el port grec d’Empúries el segle II aC, que era en una platja natural, situada a tocar de l’actual edifici del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries .
La recreació no oblida que, aleshores, els romans ja havien arribat a Empúries, i per això també mostra l’espigó del nou port artificial que es va construir llavors a l’est de la ciutat. Aquesta recreació en 3D forma part d’un projecte internacional de recerca que aprofundeix en la importància que els espais portuaris van tenir en la història del jaciment. L’estudi ha permès excavar més a fons part de la ciutat grega (la Neàpolis) fins a trobar el punt –ara colgat de terra– on hi havia la platja. Aquest any la recerca també s’ampliarà al jaciment de Santa Margarida.
La gènesi, el creixement i el declivi d’Empúries no es poden entendre sense el paper estratègic que van tenir-hi els espais portuaris. Per aprofundir en aquesta relació, ara fa quatre anys el MAC va impulsar un projecte de recerca internacional, en què col·labora, entre altres institucions, la seu de Madrid de l’Institut Arqueològic Alemany. Aquí, les excavacions van de bracet amb la topografia, la geomorfologia i la palinologia, que estudia el pol·len i les espores fòssils. L’objectiu, segons subratlla l’arqueòleg del MAC-Empúries Pere Castanyer, és clar: “Explicant tots els espais portuaris del jaciment, i recuperant la topografia i el paisatge de les diferents etapes, podem explicar la història d’Empúries.”
El projecte abasta des de l’arribada dels grecs, el segle VI aC, fins als segles VII-VIII dC, ja en la transició a l’edat mitjana, quan la ciutat romana s’havia abandonat i havia nascut el nucli tardoantic i medieval de Santa Margarida.
La intenció és que aquestes recreacions en 3D s’incorporin a la visita del jaciment.
Publicada al diari "El PuntAvui", 27 de febrer de 2021 - ACN - L'Escala
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)