Cervià treballa per difondre el seu castell i fer-lo visitable

El PuntAvui
Vist: 4561

Una associació del poble mou els fils perquè la família propietària de la fortificació cedeixi l'ús a l'Ajuntament. Vol que les restes s'excavin i diumenge organitzarà una diada reivindicativa.

L'associació Amics de Cervià Antic promou una iniciativa per difondre la història del seu castell i per fer que aquest sigui visitable en el futur. “El castell és l'origen del poble i és el símbol al qual molts dels veïns se senten identificats”, indica el president d'Amics de Cervià Antic, Gerard Oliver.

Oliver considera que a llarg termini seria adequat que s'organitzés un itinerari cultural que inclogués l'antic priorat de Santa Maria (o monestir) i l'accés al castell passant per carrerons del nucli antic. El monestir de Santa Maria és la seu de l'Ajuntament i de la biblioteca.

Amics de Cervià Antic, que ja aplega una vuitantena de socis, ha tingut contactes amb la Universitat de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat perquè es puguin fer excavacions a les restes arqueològiques de l'antic castell. Oliver explica que, perquè això sigui possible, la família propietària hauria de fer una cessió d'ús a l'Ajuntament. El president de l'entitat diu que al castell, situat en un turó, fa més de mig segle que no s'hi ha fet res. Els senyors del castell de Cervià van dominar-lo del 989 al 1450 i a l'edat mitjana van estar al costat dels comtes de Barcelona.

Visita i senyera

Per això, amb el suport de l'Ajuntament, l'associació ha preparat per diumenge la primera Diada del Castell de Cervià, en què es farà una visita de 45 minuts que començarà al monestir a les onze del matí. A les dotze, hi haurà l'acte d'hissada de la senyera i la interpretació del Cant de la senyera.

Publicada al diari "El PuntAvui", 2 de maig de 2012 - Jordi Ferrer - Cervià de Ter 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)