Restauren i consoliden el dolmen de la Castellana, a Cervià de Ter.

Vist: 3280

És una construcció modesta de set lloses, però important per la seva situació.

El desembre passat es va restaurar i consolidar el dolmen de la Castellana, al cim de la serra d'en Martina, a Cervià de Ter. Es tracta d'una construcció modesta de set lloses, però important per la seva insòlita situació geogràfica, entre la plana gironina i l'empordanesa. Aquest dolmen es va identificar per primer cop el 1942, però als anys vuitanta es va desmantellar i ara s'ha recuperat gràcies a la iniciativa privada d'un propietari de Cervià. L'arqueòleg Daniel Punseti ha dirigit els treballs.

El paratge de la Castellana és un indret de Cervià de Ter envoltat per la carretera N-II i l'autopista A-7. La situació geogràfica del dolmen és el que el fa més peculiar, perquè totes les concentracions megalítiques de les comarques gironines es troben en massissos muntanyosos com l'Ardenya, les Gavarres i l'Albera, que està a cavall entre la plana gironina i l'empordanesa.

Identificat per primer cop el 1942, any en què va ser dibuixat i excavat, durant els anys vuitanta es va desmantellar a causa dels treballs agrícoles de la zona i molts arqueòlegs el donaven per desaparegut. Ara, a través de la iniciativa privada d'un propietari de Cervià de Ter, s'han recuperat les set lloses que formaven el dolmen i s'ha consolidat en el seu emplaçament original. El model de restauració seguit no ha alterat el conjunt megalític, perquè s'ha respectat la forma original en què es va trobar el dolmen el 1942. Per això hi ha hagut una costosa feina d'arxiu, perquè s'han hagut d'estudiar i recopilar fotografies i planimetries de més de 60 anys. Els treballs han estat dirigits per l'arqueòleg Daniel Punseti, que considera que encara hi ha massa poques iniciatives privades que permetin recuperar el patrimoni públic del país.

Publicada al diari "El PuntAvui", 10 de gener de 2004 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)