La torre de Sant Sebastià, nou element a consolidar

Vist: 4810

SidillàLa recuperació del conjunt patrimonial de Sidillà ha avançat en els darrers anys per la coincidència del projecte universitari de Gisela Ripoll i la feina empresa per l'Ajuntament de Foixà, amb suport econòmic i tècnic del Servei de Monuments de la Diputació i el programa Romànic Obert de La Caixa.

Després de les intervencions fetes ja a l'església preromànica –la més vistosa de totes, amb la coberta acabada d'instal·lar l'any passat per protegir-la de l'acció de la pluja–, aquesta tardor s'hi continuarà treballant amb una inversió global de 76.000 euros.

La novetat és que la intervenció, d'acord amb el projecte de l'arquitecte Lluís Bayona, arribarà per primera vegada a la coneguda com a torre de Sant Sebastià, si bé la resta d'una paret interior fa que alguns, com ara Gisela Ripoll, dubtin que es tractés originàriament d'una torre. S' hi ha de retirar tota la vegetació que envolta les restes i està previst començar a retirar la capa d'arena del subsòl, per explorar el que el terreny encara avui amaga. Només la paret nord resisteix dempeus i és encara visible.

A l'església i el poblat

Al temple estan previstes obres de consolidació del porxo d'entrada, la porta d'accés i l'estança coneguda com a casa de l'ermità –que es va desenrunar l'any passat–. Retiraran restes de vegetació i hi reforçaran els coronaments de les parets, a més d'intentar evitar que creixi vegetació al terra. Pel que fa al poblat, també rejuntaran les parets en estat més precari.

En la inversió també es tenen en compte les feines de senyalització dels elements del conjunt, amb rètols i plafons informatius per divulgar-ne la història al públic.

Fonts de l'Ajuntament de Foixà destaquen que el gran repte de futur, però, és trobar la manera d'assumir els costos de conservació del conjunt històric a llarg termini: “Com a municipi petit, la capacitat econòmica del consistori és limitada”, argumenten, després de l'esforç fet en els darrers anys.

Publicada al diari "El PuntAvui", 23 de setembre de 2016 - E.A. - Foixà 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)