Els jaciments de la Dou i de l'Aubert de la Vall d'en Bas, al campus de la UAB

Vist: 5198

Jaciment de la Dou a la Vall de BasEls jaciments arqueològics de la Dou i de l'Aubert de la Vall d'en Bas han entrat a la llista de campus d'arqueologia i paleontologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i, per tant, de la Xarxa de Treball de CORE Patrimoni Cultural-UAB.

De l'àmbit gironí, també hi ha els jaciments de la Draga de Banyoles i el Castellot de Bolvir, i la completen la Torre Llauder de Mataró, la Roca dels Bous a la Noguera i les mines prehistòriques de Gavà. El conveni que ho fa possible s'ha signat en el marc de la trobada nacional de jaciments arqueològics que lidera la UAB.

 

La Dou i l'Aubert són dos dels sis jaciments arqueològics que hi ha a la Vall d'en Bas, datats entre el 4.600 abans de Crist i el segle XI després de Crist. El primer és de l'edat del bronze i ocupa una superfície de 160 metres quadrats. En les campanyes que s'hi han dut a terme fins ara, els arqueòlegs hi han localitzat objectes de bronze i altres metalls, un fossar i altres estructures. El segon d'aquests jaciments, que data d'entre els segles VII i VIII després de Crist, és un assentament rural dels orígens del comtat de Besalú. S'hi ha trobat ceràmica, el fragment d'un ganivet de ferro, un braçalet de bronze, fragments de rodes de molí i restes de fauna, a part de dues plantes d'immobles.

L'alcalde de la Vall d'en Bas, Lluís Amat, ha remarcat que les últimes descobertes evidencien la importància de les restes antròpiques i faunístiques dels jaciments i el seu valor. “Entrar al campus significa augmentar la mobilitat internacional dels arqueòlegs durant les excavacions, augmentar l'eficàcia de les qüestions burocràtiques, millorar els serveis i equipaments als investigadors i facilitar la investigació i les publicacions professionals sobre els jaciments de la Vall d'en Bas”, ha indicat. I hi ha afegit: “Ser al CORE és entrar en una xarxa de treball interdisciplinària en què estan involucrats diversos departaments de la UAB.

Publicada al diari "El PuntAvui", 9 de març de 2016 - Jordi Casas - Vall d'en Bas

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)