Vestigis d'un poblat al jaciment arqueològic de la Dou de la Vall d'en Bas

Vist: 3843

Jaciment de la Dou a la Vall d'en BasEls arqueòlegs han trobat les primeres estructures d'un poblat de l'època de final del bronze al sector de la Dou de la Vall d'en Bas. Es tracta de dos forats de dimensions considerables que els experts especulen que es tractava dels punts on hi havia els pals de sosteniment d'una cabana. La troballa s'ha fet en una zona de recent excavació entre el jaciment neolític i el del bronze.

La directora dels treballs, Maria Saña, ha explicat que excaven aquesta zona intermèdia per determinar si entre un jaciment i l'altre hi ha vestigis d'una època d'entremig que donin coherència al conjunt del jaciment.

 

Els participants en la campanya han fet moltes troballes a l'espai del jaciment de l'edat del bronze, on sembla que o bé es va produir un abocament de material i una crema intencionada o no. El codirector de les excavacions, Jordi Revelles, ha detallat que hi han trobat ceràmica, la base d'una gerra, material divers de construcció, fragments de bronze (ornaments, una punta de fletxa...) i carbons. Vanessa Navarrete, una altra de les responsables de les excavacions, ha concretat les troballes. De l'època neolítica, n'ha destacat peces de ceràmica, una destral diminuta, granes de cereals i restes de fauna domèstica (cabres, ovelles, porcs i bous) i salvatge (cérvols i senglars). També ha explicat que se n'han trobat de l'època del bronze i que diversos estudis comparatius han permès determinar que els primers tenien unes dimensions més grans i, a través de l'alimentació, si eren autòctons o no. Del bronze, sempre segons ella, hi ha troballes de ceràmica de peces més grans i d'una decoració més rica, utensilis fets amb banyes d'animals, una làmina de falç, un molí de basalt, material de construcció i, entre altres coses, un braçalet que probablement serà de lignit.

La campanya d'excavacions d'aquest any ha entrat a formar part del campus arqueològic de la Universitat Autònoma de Barcelona, la qual cosa consolida el treball dels grups de recerca vinculats al territori; obre les portes a la participació d'estudiants que fan tesis, màsters i estudis diversos i també a la dels estudiants de secundària per als seus treballs de recerca, i, finalment, assegura més presència del jaciment als àmbits universitaris i d'investigació al llarg de tot l'any.

Publicada al diari "El PuntAvui", 23 de juliol de 2016 - Jordi Casas - La Vall d'en Bas 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)